Strafke
header-stripes

Zondag is het Erfgoeddag

Geschreven door Raf Vanmechelen op vrijdag 21 april 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Erfgoeddag
Net als op tientallen andere plaatsen in Vlaanderen en Brussel, staat ook in Sint-Truiden de Erfgoeddag dit jaar volledig in het teken van de zorg. Er zijn maar liefst 17 verschillende tentoonstellingen, workshops en demonstraties.

 

Bezoekers kunnen op zondag 23 april kennismaken met de Truiense zorgcultuur en de manier waarop de stad haar verleden zorgvol in ere houdt. 
Zo is er in de kapucijnenkapel een expo over drie eeuwen zieken- en armenzorg en laten de Truiense geloofs-gemeenschappen in het Hoflokaal bezoekers kennismaken met de zorg binnen hun culturen.
 
Verder loopt in museum De Mindere een tentoonstelling over 175 geestelijke gezondheidszorg. Onderdeel hiervan is een bijzonder woordkunstproject van de leerlingen van het 5de jaar humane wetenschappen en de patiënten van de jongerenafdeling van Asster. 
 
Zorg voor eigen erfgoed
“Wij stellen ons stadsarchief open voor het publiek, zodat mensen zelf kunnen leren hoe dit precies in zijn werk gaat. Ook dat is immers een aspect van zorg, dat wij op deze Erfgoeddag graag in de kijker willen zetten”, vertelt schepen van Erfgoed Johan Mas.
 
Om die reden stelt ook de Festraetsstudio zijn deuren op 23 april wagenwijd open. Die herbergt het astronomische uurwerk waarmee Kamiel Festraets in 1935 een gouden medaille won op de Wereldtentoonstelling. Samen met de andere bezienswaardigheden vormt de locatie een pretpark avant-la-lettre, dat al jaren met zorg in ere wordt gehouden door het buurtcomité van het Begijnhof.
 
Zorgende verenigingen
“Sint-Truiden is de 6de monumentenstad van Vlaanderen en beschikt zo over een enorme schat aan erfgoed. Daar gaan wij met de grootste zorg mee om en hiervoor kunnen wij rekenen op de hulp van onze lokale verenigingen”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.
 
Daarom mag ook de tentoonstelling van de Sint-Truidense Schatten vzw Levend Religieus Erfgoed niet in het programma ontbreken. Deze vereniging maakt er een erezaak van om het godsdienstige erfgoed van de stad te herwaarderen. Op de Erfgoeddag introduceren zij de bezoekers in de wereld van de ‘obiits’. Dat zijn rouwborden, waarachter dikwijls interessante betekenissen schuilgaan.

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek