Strafke
header-stripes

Zo'n vijftig mensen springen in water Speelhof

Geschreven door redactie op maandag 10 juli 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Voor het 4de jaar op rij organiseerde Sint-Truiden een ‘Big Jump’ in de bronvijvers van het Speelhof.

 

Met een collectieve sprong in het water, gaf de stad op zondag 9 juli samen met heel wat andere gemeenten in Europa een signaal dat gezonde waterlopen belangrijk zijn. 

Het besef van de behoefte aan leefbaar en zuiver water raakt steeds meer ingeburgerd. Europa vaardigde regelgeving uit om de waterlopen leefbaar te houden, en ook in Vlaanderen zijn al belangrijke stappen gezet.

Toch komt 20 procent van het afvalwater van de Vlaamse huishoudens nog steeds ongezuiverd in de waterlopen terecht. Er is dus nog werk voor de boeg.

De ecologische actie ‘Big Jump’ brengt al jaren de povere kwaliteit van waterlopen onder de aandacht van het brede publiek. Op verschillende plaatsen in Europa sprongen mensen gelijktijdig in rivieren, vijvers en kanalen om de vraag naar proper en gezond (zwem)water kracht bij te zetten. Ook de stad Sint-Truiden droeg opnieuw haar steentje bij, met een gezamenlijke sprong in de bronvijver van ’t Speelhof.

Schepen van Leefmilieu Hilde Vautmans: “We willen als stad tonen dat we wel degelijk wakker liggen van proper water. Als schepen van Leefmilieu dook ik daarom samen met collega-schepen Johan Mas mee het water in. En zoals elk jaar sprong er een bekende Vlaming met ons mee. Dit keer was dat Andy Peelman van het VTM-programma ‘De Buurtpolitie’. Voor en na de sprong viel er tot slot van alles te beleven. Er waren allerlei workshops en activiteiten, zoals onder meer een modeshow van de leden van de kinderraad. De ‘Big Jump’ is kortom een gezellig zomerevenement voor jong en oud.”

Burgemeester Veerle Heeren: “De ‘Big Jump’ is een echte gezinsactiviteit, maar met een sterk ecologisch karakter. Via deze internationaal gedragen actie vestigen ook wij de aandacht op de kwaliteit van onze waterlopen. We hopen zo dat we mensen bewust kunnen maken van het belang van leefbaar water. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de toekomstige generaties.”

 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek