Strafke
header-stripes

Zepperen heeft de eerste genderneutrale toiletten

Geschreven door Truineer op maandag 2 september 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
We wisten zondag niet goed waar kijken en waar binnengaan, toen we voor een kleine boodschap naar het toilet moesten. Geen M of V of een manneke en een vrouwke. Neen op elke deur staat V/X en M/X. Transgenders kunnen dus kiezen waar ze hun behoefte afleveren!

De Stad Sint-Truiden opende zondag ‘De Veva’, het nieuwe ontmoetingscentrum voor tal van Zepperse verenigingen. Opmerkelijk, het gebouw heeft genderneutrale toiletten.
 “Hiermee is Sint-Truiden meteen de eerste stad in Vlaanderen die een overheidsgebouw van genderneutrale toiletten voorziet”, zegt voorzitter Leopold Lindelauff van Regenbooghuis Limburg, de thuishaven van de meeste holebi- en transgenderorganisaties in Limburg
“De term ‘genderneutraliteit’ komt steeds vaker voor in onze samenleving. Bij genderneutraliteit is er geen onderscheid tussen de verschillende genders. De grotere tolerantie naar de LGBTQ-community (lesbian, gay, bisexual, transgender, queer) zorgt ervoor dat mensen van alle geaardheden zich meer durven uiten en ook vaker van zich laten horen”, vertelt schepen van Integratie Hilde Vautmans ons.
“Het is als vooruitstrevende stad belangrijk om hierin mee te groeien”, gaat Vautmans verder. “Sint-Truiden geeft als eerste Vlaamse stad een duidelijk signaal met het installeren van hun genderneutrale toiletten.  Daar ben ik vast en zeker trots op. In de huidige maatschappij waarin er geaccepteerd wordt dat niet iedereen een genderidentiteit heeft die overeenkomt met het geboortegeslacht kan dit niet uitblijven.”
Wat niet wegneemt dat het voor hel wat mensen wennen was en er twijfel rees welke deur men zou nemen.

ReactiesVe zitten och op Faceboek