Strafke
header-stripes

WolkyTolky geeft actuele en directe informatie aan fruitteler

Geschreven door Truineer op woensdag 17 juli 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
De biologishe fruitteler heeft een nieuw meetinstrument ter beschikking: de Wolky Tolky. Dat is een ideaal meetstation voor iedere agrariër. Of u nu fruitteler, boomkweker, tuinbouwer, akkerbouwer, of bollenkweker bent, de WolkyTolky is ontworpenb als een weerstation, om de teler te ondersteunen.

WolkyTolky is ontstaan uit een unieke samenwerking van specialisten; een boomkweker die meer inzicht wil in de groei op de percelen, een weerman met passie voor het meten en registreren van het weer en een software architect die in de meteorologische sector opereert.Samen met een engineersbureau is alle knowhow en passie verzameld in WolkyTolky.Wat meer zo’n Wolky Tolky? Neerslag, bodemvocht, temperatuur (diverse hoogtes), bodemtemperatuur, windkracht en -richting, relatieve luchtvochtigheid, zonnekracht, uv-straling, barometrische druk, bladnat (ziektedruk) en nog veel meer zijn elementen waarover de fruitboer alle informatie moet bezitten.Het meetstation stuurt dan actuele informatie naar de teler via de WolkyTolky-app op zijn smartphone. Je kan ook zelf een alarm instellen, als er bijvoorbeeld een kans is op vorstschade. Op die manier kan de boer op tijd ingrijpen en efficiënt zijn teelt onderhouden. Bovendien is het meetstation dankzij een zonnepaneel en accu volledig zelfvoorzienend.
Bij Ruva Fruit in Sint-Truiden kunnen ze dankzij het meetstation efficiënter spuiten tegen bijvoorbeeld schurft. De goedkoopste versie van de WolkyTolky kost 795 euro. “Al kan dat bedrag hoger liggen, afhankelijk van de opties waarvoor de boer kiest. Je betaalt als gebruiker ook 25 à 30 euro per maand, omdat er constant data gestuurd en opgeslagen moet worden”, zegt de Nederlandse producent.Hoewel de start-up WolkyTolky pas begin deze maand werd opgericht, heeft die al een vliegende start genomen. “We hebben meteen 75 meetstations verkocht, onze hele voorraad. We wachten nu op een nieuwe serie printplaten om de veertig openstaande bestellingen af te werken. Momenteel verkopen we alleen in Nederland, België en Duitsland, maar in de toekomst willen we nog verder uitbreiden.”Luc Vanbrabant van Ruva Fruit in Sint-Truiden heeft al een WolkyTolky om zijn appelen-, peren- en kersenbomen te onderhouden. En hij is er heel tevreden over. Hij gebruik het vooral tegen de schurft. Eerst deed hij een beroep op het waarschuwingssysteem van de proeftuin. Maar omdat hij sinds kort biologisch ben gaan telen, kunnen zij hem niet meer begeleiden. De WolkyTolky had heel veel opties, en daarom kocht hij er een. Vooral de bladnattigheid meet hij nu op 1 meter en 2,5 meter hoogte, net als de temperatuur. Zo kan Luc Vanbrabant efficiënter spuiten als er een risico is op schurft. Want ook hij vindt dat fruittelers vaak veel te veel spuiten.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek