Strafke
header-stripes

Willy Vandersmissen en TruienAir meten luchtkwaliteit

Geschreven door Stefanie Radoux op zondag 28 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Willy Vandersmissen
Truienaar Willy Vandersmissen is één van de eerste Truienaars die een fijnstofmeter geïnstalleerd heeft. En de eerste resultaten van zijn meter doen vragen rijzen, vindt hij. “Maar ik raad iedereen aan om mee te doen: de meters zijn nog steeds te koop en kunnen tijdens een volgende infosessie besteld worden. Ze in mekaar steken is makkelijk en zo’n meter kost 40 euro”, schrijft Willy op zijn faceboekpagina. TruienAir is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om iedereen actief te betrekken bij de discussie over onze luchtkwaliteit. “We doen dit door informatie te delen over de vormen van luchtvervuiling, de invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid, hoe luchtvervuiling wordt gemeten, wie deze metingen doet, wat de overheid doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en Wat we zelf kunnen doen”, zeggen ze bij TruienAir Ze organiseren lezingen en workshops waarin iedereen kan leren hoe men de concentratie van fijnstof kan meten met een betaalbaar zelfbouwpakket en tevens de meetresultaten analyseren. Hierbij werkt TruienAir samen met het project "luchtpijp" van Beweging.net, het vroegere ACW, die de deelnemers voorzien van de zelfbouwpakketten. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen hang je de meter op aan je dakgoot of uit een raam, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. TruienAir zorgt ervoor dat je meetpunt op de kaart van Luftdaten terecht komt. Om U te helpen bij het bouwen van je sensor en om meer informatie te geven over het project organiseren TruienAir een aantal workshops. Je kan je hiervoor inschrijven via De volgende workshop vindt plaats op 22 mei in het CM-kantoor Sint Truiden in de Kattenstraat om 19.30 uur Het project Truienair wordt gesteund door: Milieuraad Sint Truiden - Beweging.net en de Hogeschool PXL Diepenbeek.

TruienAir is een burgerinitiatief dat tot doel heeft om iedereen actief te betrekken bij de discussie over onze luchtkwaliteit. 

“We doen dit door informatie te delen over de vormen van luchtvervuiling, de invloed van luchtvervuiling op onze gezondheid, hoe luchtvervuiling wordt gemeten, wie deze metingen doet, wat de overheid doet om de luchtkwaliteit te verbeteren en Wat we zelf kunnen doen”, zeggen ze bij TruienAir

Ze organiseren lezingen en workshops waarin iedereen kan leren hoe men de concentratie van fijnstof kan meten met een betaalbaar zelfbouwpakket en tevens de meetresultaten analyseren.

Hierbij werkt TruienAir samen met het project "luchtpijp" van Beweging.net, het vroegere ACW, die de deelnemers voorzien van de zelfbouwpakketten. Die pakketten bestaan uit een tiental onderdelen. Na het bouwen hang je de meter op aan je dakgoot of uit een raam, verbind je een dun USB-kabeltje met een stroomcontact, connecteer je de sensor met de Wifi thuis en klaar is kees! Vanaf dan kan je op elk moment van de dag de kwaliteit van de lucht rondom jouw sensor controleren. TruienAir zorgt ervoor dat je meetpunt op de kaart van Luftdaten terecht komt.

Om U te helpen bij het bouwen van je sensor en om meer informatie te geven over het project organiseren TruienAir een aantal workshops. Je kan je hiervoor inschrijven via De volgende workshop vindt plaats op 22 mei in het CM-kantoor Sint Truiden in de Kattenstraat om 19.30 uur

Het project Truienair wordt gesteund door: Milieuraad Sint Truiden - Beweging.net en de Hogeschool PXL Diepenbeek.

ReactiesVe zitten och op Faceboek