Strafke
header-stripes

Vautmans tevreden met erkenning storm als ramp

Geschreven door Truineer op vrijdag 13 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Vandaag keurde de Vlaamse regering een besluit goed waarbij de storm van begin maart wordt erkend als algemene ramp. De stad Sint-Truiden, die een aanvraag tot erkenning heeft ingediend, voldoet aan de vereiste wettelijke erkenningscriteria, waardoor getroffen Truienaars aanspraak kunnen maken op een vergoeding

Truiens schepen Hilde Vautmans (Open Vld) reageert: “Ik ben tevreden dat onze stad voldoet aan de vereiste wettelijke erkenningscriteria, zodat de getroffenen aanspraak maken op een mogelijke vergoeding. Het stormweer van begin maart veroorzaakte in heel Vlaanderen grote schade: onze brandweerkorpsen kregen massaal veel oproepen binnen van omgevallen bomen. De stad besliste daarom een dossier in te dienen om deze storm als algemene ramp te erkennen. Aangezien getroffenen hun dossier 3 maanden na publicatie van dit besluit moeten indienen bij het Vlaams Rampenfonds, roep ik iedereen op om dit dan ook zo snel mogelijk af te handelen.”

Op basis van het wetenschappelijk advies van het KMI en het verdere onderzoek door het Vlaams Rampenfonds, is gebleken dat 85 Vlaamse gemeenten aan de criteria voldoen en dat 57 gemeenten de toetsing niet hebben doorstaan. 3 gemeenten dienden hun aanvraag laattijdig in en werden bijgevolg niet mee opgenomen in de procedure. De regering trekt 3,34 miljoen uit om de schade over het hele land te vergoeden.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek