Strafke
header-stripes

Vandaag pop-up asielwinkel in de Luikerstraat

Geschreven door Truineer op vrijdag 13 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Er worden opvallend meer herdershonden bij dierenasielen gedumpt. De voornaamste reden hiervoor: de populaire hond wordt om de verkeerde reden gekocht. “Eigenaars denken dat de hond met weinig inspanning heel goed luistert. Niet dus”, zegt Philip Zurinckx van het asiel.

Waar tot voor een paar jaar de pitbulls de probleemhonden waren voor de asielen, zijn het nu de herdershonden. Het wordt moeilijker en moeilijker om de honden te plaatsen. “Een tendens die al sinds een paar jaar zichtbaar was, heeft zich de laatste tijd jammer genoeg doorgezet”, begint Zurinckx. Alleen in het asiel van Sint-Truiden zitten ze al met 15 tot 20 herdershonden. “Mechelaars, Tervuurse herders, border collies en kruisingen, het zijn de laatste jaren erg populaire rassen. Vooral hun intelligentie lijkt de mensen aan te spreken. Want ja, het zijn honden die heel erg graag hun baasje willen plezieren. En dat is wat liefhebbers op bijvoorbeeld demonstraties van hondenscholen of politiehonden zien. Alleen kruipt er ongelooflijk veel tijd in de opvoeding van die dieren. En dat lijken de mensen minder goed te beseffen als ze zo’n hond kopen”, vertelt Philip Zurinckx, voorzitter van het Truiense dierenasiel.
Uitdagingen
Een van de vervelende consequenties wanneer er onvoldoende tijd in zo’n hond wordt gestoken, is dat het dier vervelend wordt. “Een herdershond heeft veel energie. Ze stammen af van de werkhonden. Die ‘werklijn’ zit nog altijd in de genen. En van een werker kan je geen rustig schoothondje maken. Ze hebben fysieke en mentale uitdagingen nodig. Als dat niet gebeurt, gaan ze dingen stukbijten, gaten graven en ga zo maar door”, weet de voorzitter uit ervaring. Want bij hem en de andere medewerkers zijn al veel baasjes advies komen vragen. “Ten einde raad doen ze vrijwillig afstand van hun hond.”
En zo zitten Bobo, Kyto, Astro, Rio en zoveel anderen daar nu te wachten op een nieuw baasje. “In een leegstaand pand in de Luikerstraat hebben we op vrijdag een pop-up asiel waar we onze herdershonden in de kijker gaan zetten. Want momenteel zijn het honden die moeilijker kunnen worden geplaatst. Met een lezing over wat er allemaal van het baasje van zo’n hond wordt verwacht en wat zo’n ras typeert, hopen we enkele goeie baasje te vinden die een van onze herders willen adopteren. Zo krijgen die honden ook een nieuwe kans.”
De pop-up asielwinkel is vandaag de hele dag open in het pand in de Luikerstraat. Tussen 18 en 20 uur zijn er lezingen over de herdershonden.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek