Strafke
header-stripes

Van 50 senioren naar 130 asielzoekers

Geschreven door Truineer op woensdag 28 augustus 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Fedasil
Woonzorgcentrum Philemon en Baucis in Dormaal bij Zoutleeuw biedt vanaf eind oktober onderdak aan 130 asielzoekers. De zowat 50 zorgbehoevende bejaarden verhuizen in september naar een nieuwbouw. Fedasil vormt het rusthuis dan om tot open asielcentrum. Hiervoor worden 28 werknemers aangeworven.

Het woonzorgcentrum ligt in het centrum van Dormaal, een dorp met slechts 750 inwoners in zo’n 300 huizen. Eind oktober komen er 130 nieuwe bewoners bij: gezinnen, met of zonder kinderen, en alleenstaanden, van diverse nationaliteiten, allemaal mensen die in ons land internationale bescherming zoeken.
Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) opent een asielcentrum in het rusthuis. De senioren die er nu nog worden verzorgd verhuizen volgende maand naar de nieuwbouw Ravelijn in Zoutleeuw.
Burgemeester Boudewijn Herbots (CD&V) van Zoutleeuw werd pas maandagavond op de hoogte gebracht door de bevoegde minister. Dinsdag was er een eerste contact met Fedasil. “Wij zijn in snelheid gepakt. Ik begrijp de bezorgdheid van de inwoners. Ze zitten met veel vragen: wat mogen ze verwachten… Ik heb Fedasil gevraagd om zo snel mogelijk een informatie-avond te organiseren. Hopelijk komt die er volgende week al.”
“Het wordt een gemengd publiek met mannen, vrouwen, kinderen, alleenstaanden. Uiteraard leent de infrastructuur zich tot het verlenen van zorgen. Om die reden zullen er mogelijk meer zorgbehoevende asielzoekers verblijven”, zegt de woordvoerster van Fedasil. De capaciteit is vastgelegd op 130 mensen. “Dat is te veel voor een klein dorp als Dormaal”, zegt de burgemeester. De stad heeft formeel geprotesteerd bij de bevoegde minister De Block.
Via Facebook laat het stadsbestuur weten dat het geen vragende partij is voor het asielcentrum. “We zullen de bewoners in de best mogelijke omstandigheden ontvangen en onze verantwoordelijkheid nemen. We zullen er alles aan doen om eventuele last tot een absoluut minimum te beperken.”
Voor de opening van het centrum wordt een ervaren team van Fedasil-medewerkers uit Sint-Truiden aangetrokken en er worden 28 nieuwe werknemers aangeworven. De vacatures verschijnen binnenkort op de site van de VDAB.

ReactiesVe zitten och op Faceboek