Strafke
header-stripes

Twintig jaar kerstmarkt in Zepperen

Geschreven door Truineer op zondag 8 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Zepperen is al eeuwenlang een herbergdorp. Zelfs de Paters Begaarden aan de Kasteelstraat hadden een gastenverblijf net buiten de muren van hun klooster. Alles wat ervan overblijft is dit uithangbord in steen én de naam van onze basisschool, gebouwd op die plek.

Die herberg was ook een asielcentrum. Revolutiemakers in de Franse Tijd (1789), die het te heet onder de voeten werd in Sint-Truiden, zochten asiel in het neutrale Zepperen in het 'Blavirken', zo staat in oude teksten. Toen de paters Begaarden hun klooster onder dwang moesten verlaten bleef de familie America de boerderij/herberg nog uitbaten, maar de definitieve afbraak gebeurde in de jaren 1920 door aannemer Vandenbosch van Zepperen op vraag van de Paters Assumptionisten toen die het klooster van de Begaarden overgenomen hadden om er een middelbare school te beginnen. Onlangs kwam de gevelsteen van deze herberg nog boven water, het enige overblijfsel van de herberg.
Op de terreinen van het vroegere “Blavirken” staat nu de lagere school Het Blavierke en daar is het volgend weekend groot feest, namelijk het 20ste kerstweekend, in de vorige eeuw nog gestart als fundraising door de parochie en de vrienden om de bouw van een nieuwe lagere school te financieren.
Op 14 december om 14:00 starten de feesten en op 15 december om 19:00 stoppen ze ermee in Het Blavierke, Stokstraat 1
Het Blavierke viert kerst! We nodigen jullie van harte uit op het 20ste kerstweekend.
14 december 2019
- 14.00 tot 17.00 uur: afhalen ijstaarten
- ‘s avond: musicals
15 december 2019
Kerstmarkt met mooie knutselwerkjes en allerlei lekkers.

ReactiesVe zitten och op Faceboek