Strafke
header-stripes

Twee thema-films in Cinema Cameo: holebi-festival

Geschreven door redactie op dinsdag 7 november 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: De Bogaard
Sint-Truiden is één van de 13 steden die deelneemt aan het holebi-filmfestival. Op dinsdag 14 en donderdag 23 november worden er in Cinema Cameo twee bijzondere internationale themafilms vertoond. Zo wil het stadsbestuur het taboe rond holebi’s en transgenders op lokaal niveau helpen te verbrijzelen.

Het holebi-filmfestival ontstond 17 jaar geleden in Leuven. Wat destijds begon als een lokaal initiatief, is uitgegroeid tot een vaste waarde in en rond Vlaams-Brabant. Van 10 november tot 3 december worden er films en documentaires getoond in liefst 13 steden en gemeenten. 

Themafilms
“Voor het eerst neemt ook Sint-Truiden deel aan het holebi-filmfestival. We sloegen hiervoor de handen in mekaar met Cinema Cameo. Daar vertonen we twee bijzondere films over het holebi-zijn en hoe daar in de meest uiteenlopende omstandigheden mee wordt omgegaan. De voorstellingen vinden plaats op dinsdag 14 en donderdag 23 november, telkens om 20u. Aansluitend op de vertoningen gooien we het cafetaria van ons cultuurcentrum open, waar bezoekers nog wat kunnen nagenieten”, vertelt schepen van Gelijke kansen Jurgen Reniers. 

‘Un bacio’ (2016) van Ivan Cotroneo bijt de spits af. Deze ‘campy’ Italiaanse prent raakt delicate thema’s aan zoals homofobie en pesten, maar gaat in de eerste plaats over de overweldigende kracht van echte vriendschap. (Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=k4jzO1qf2-w). 

Een week later rolt ‘Kiss Me’ (2011) over het witte doek van Cinema Cameo. Dit Zweedse drama van Alexandra Therese Keining gaat over een jonge architecte die, na zich te verloven met haar mannelijke zakenpartner, sterke gevoelens krijgt voor een andere vrouw. (Bekijk hier de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dByhDmrsdUM).

Taboe doorbreken 
“Helaas bestaan er vandaag de dag nog heel veel vooroordelen over holebi’s en transgenders. Dat is onaanvaardbaar en als stadsbestuur willen wij het taboe graag helpen doorbreken. Media spelen een belangrijke rol in de beeldvorming over dit thema. We zijn daarom bijzonder fier dat we samen met Cinema Cameo voor de eerste keer mee onze schouders kunnen zetten onder het holebi-filmfestival” , besluit burgemeester Veerle Heeren.   

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek