Strafke
header-stripes

Truiense Nicaraguareizigers vertellen over hun wedervaren

Geschreven door Truineer op woensdag 13 november 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Elke dag worden er in de media beelden op ons afgevuurd van protesten, opstanden, conflicten, … wereldwijd. Die indrukken passeren vaak vluchtig en veel lijken ver van ons bed. Maar wat als je als Belgische jongere van 16 jaar plots met zo’n conflict geconfronteerd wordt? Hoe ga je daarmee om? Kan je je wapenen met een open houding en een portie lef? En hoe geef je een stem aan leeftijdgenoten die niet gehoord worden?

20 Truiense jongeren kregen de kans zich afgelopen jaar te verdiepen in het politieke conflict in Nicaragua. Daar heeft de stad Sint-Truiden al 17 jaar een stedenband met Nueva Guinea. Het oorspronkelijke plan om in april twee weken op inleefreis te gaan, werd op het laatste moment gewijzigd. Door de vele sociale protesten en gewelddadige antwoorden van de Nicaraguaanse regering, was het er te gevaarlijk en moesten we vlak voor vertrek uitwijken naar buurland Costa Rica.
 
De jongeren verbleven er bij een inheemse stam, gingen confrontaties aan en ontmoetten Nicaraguaanse leeftijdgenoten op de vlucht. Ze daagden elkaar uit. Stelden zichzelf, de anderen en de wereld in vraag en zochten samen naar manieren om verhalen te delen en een stem te geven aan wie niet gehoord wordt. Een avontuur vol verrassingen, vreugde, verdriet en vriendschap dat werd vastgelegd door cameravrouw An Uytterhoeven en journalist Sielke Sanen. Het eindresultaat stellen ze graag aan jullie voor in een docu-reeks van 6 afleveringen.

Hierbij alvast de trailer van de reeks: https://youtu.be/MKQQfYpqJBc
Na de voorstelling komt ook onze website mét reportages online. Daarop zijn ook alle verhalen en indrukken van de jongeren te lezen. www.intercambioso.be
Als jullie nu of in de toekomst thema’s als wereldburgerschap, interculturaliteit en duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) willen aansnijden, weten jullie ons te vinden.

Meer info? intercambiosost@gmail.com

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek