Strafke
header-stripes

Truienaren kunnen investeren in groene energie

Geschreven door Stad Sint-Truiden op vrijdag 6 oktober 2017 in rubriek Nieuws

Fotograaf: IF
Sint-Truiden geeft inwoners de kans om op een laagdrempelige manier te investeren in groene energie. Nog tot 27 oktober 2017 kunnen Truienaren tot 2.500 euro aan aandelen kopen van ‘Greensky’.

Dat is het windmolenpark waarvan de stad mede-eigenaar is. Op dinsdag 10 oktober 2017 is er om 19u in zaal ‘Burchtheem’ een informatievergadering voor kandidaat-investeerders.

Sint-Truiden is een voortrekker als het aankomt op duurzaamheid en innovatie. Als lid van het Europees Burgemeestersconvenant streeft de stad ernaar de emissie-uitstoot naar beneden te halen en inwoners aan te zetten tot slimme, toekomstgerichte keuzes. 

Aan dit verhaal schrijft het stadsbestuur een vervolg. Truienaren krijgen de kans mee in te stappen in ‘Greensky’. Dat is het windturbinepark langs de E40, waaraan naast Sint-Truiden (23%) ook ENGIE Electrabel (50%), Infrabel (10%) en de Brusselse Elektriciteitsintercommunale (17%) participeren.

De 25 windmolens zijn verspreid over 6 gemeenten. Daar kunnen bewoners een graantje meepikken in de vorm van aandelen. Die worden te koop aangeboden telkens wanneer een aantal nieuwe turbines in werking treedt. In Sint-Truiden zijn er geen windmolens ingepland. De stad biedt, als de op één na grootste partner in ‘Greensky’, haar inwoners toch de mogelijkheid om te investeren.

Truienaren kunnen mede-eigenaar worden van de 9 molens in het Waalse Lincent. Die zijn sinds de zomer in gebruik en zullen op jaarbasis zo’n 58.000 MWh groene stroom opwekken. Dat is jaarlijks goed voor de bevoorrading van zowat 16.000 gezinnen en een minderuitstoot van 26.000 ton CO2.

Hoe kunnen inwoners van Sint-Truiden participeren aan het ‘Greensky’-park? Dat is heel eenvoudig.
“Er zijn aandelen te koop voor 125 euro per stuk. Investeerders kunnen zich maximaal 20 aandelen aanschaffen voor in totaal 2.500 euro. Eén maal per jaar krijgen ze een dividend. Er wordt hiervoor een rendement van 3,5% nagestreefd, maar de reële opbrengst bedroeg in 2016 gemiddeld liefst 5,25%. Daarbovenop krijgen de eigenaars na 10 jaar nog eens hun hele inleg terug. Dat is een mooie belegging, die ook nog goed is voor het milieu”, legt schepen van Leefmilieu Hilde Vautmans uit. 

 “Het is nu al van 2015 geleden dat de eerste ‘Greensky’-molens ingehuldigd werden. Toen beloofden we de opbrengsten van onze investering te laten terugvloeien naar onze burgers. Twee jaar later houden we woord. Het duurzame participatieproject is samen met onder meer onze elektrische autovloot een zichtbare realisatie van ons innovatief beleid. Met de hele ploeg zetten we koers naar een groene toekomst voor onze stad en onze inwoners”, besluit burgemeester Veerle Heeren. 

Kandidaat-investeerders kunnen op dinsdag 10 oktober 2017 hun licht gaan opsteken op een informatievergadering. Die start om 19u in zaal ‘Burchtheem’ (Burggracht 5, 3800 Sint-Truiden). Daar geeft Electrabel CoGreen, de vennootschap die de aandelen uitgeeft, meer uitleg over het project. Aandelen kopen kan tot vrijdag 27 oktober 2017 via www.electrabelcogreen.com.

 

 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek