Strafke
header-stripes

Tot 3.000 skeletten onder Groenmarkt

Geschreven door Raf Vanmechelen op vrijdag 17 februari 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: RR
De archeologen verwachten dat er onder de zone van 1.900 m² waar onder meer de heraanleg van de Groenmarkt in Sint-Truiden op de planning staat zo’n 3.000 skeletten kunnen liggen. De startdatum van de werken zal daardoor moeten opschuiven.

 

De voorbije maanden hebben archeologen de ondergrond van de Groenmarkt en de omringende zone in kaart gebracht. Dat was nodig alvorens de heraanleg van het plein kon starten. De resultaten van het onderzoek hebben een belangrijke impact op de timing van de werken. 
 
De Groenmarkt wordt een autovrij plein en  er komen onder meer een fontein, speelelementen en verschillende zitbanken. Zoals bij alle projecten wordt ook de ondergrond aangepakt, met nieuwe riolen en nutsvoorzieningen. Hierbij krijgen de aangrenzende zones van de Zoutstraat en de Diesterstraat eveneens een opknapbeurt.
 
Rijke geschiedenis
“Het eerste onderzoek toont nu aan dat er zich in de ondergrond van de Groenmarkt en omgeving waardevolle restanten zouden bevinden. Er is onder meer sprake van overblijfselen van gebouwen die langs de Onze-Lieve-Vrouwekerk stonden. Nog opmerkelijker zijn de menselijke resten onder de Groenmarkt. Dat deed van de 11de tot de 17de eeuw dienst al kerkhof”, zegt schepen van Openbare Werken Bert Stippelmans.

“De archeologen verwachten dat er onder de zone van 1.900 m² zo’n 3.000 skeletten kunnen liggen. Momenteel wordt het rapport nog verder onder de loep genomen en onderzoeken we de impact op de timing van de werkzaamheden.” 
“We zijn verplicht om de restanten die zich in onze ondergrond bevinden ook te onderzoeken en te bewaren. Na gesprekken met het agentschap Onroerend Erfgoed kunnen we tegen het einde van de maand hierover uitsluitsel geven”, vertelt schepen van Erfgoed Johan Mas. 
 
“ Sint-Truiden is één van de oudste steden van het land en we wisten dus natuurlijk wel dat er sporen hiervan in onze bodem zijn achtergebleven. Op de Groenmarkt hadden we nochtans geen grote ontdekkingen verwacht, aangezien het plein 20 jaar geleden ook heraangelegd is”, zegt burgemeester Veerle Heeren. 

 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek