Strafke
header-stripes

STAR vraagt extra raadscommissie

Geschreven door Truineer op donderdag 5 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Het was deze week de internationale dag voor personen met een Handicap. Daarom heeft de STAR (de Sint-Truidense Andersvaliden Raad) aan het stadsbestuur de vraag gesteld om in het voorjaar een raadscommissie te plannen met als onderwerp ‘Toegankelijkheid’.

De STAR heeft aan het stadsbestuur de vraag gesteld om in het voorjaar een raadscommissie te plannen met als onderwerp ‘Toegankelijkheid’. Toegankelijkheid is niet enkel het domein van schepen Monette tot wiens bevoegdheid gehandicaptenbeleid behoort. Het heeft raakvlakken met alle beleidsdomeinen, dus met alle schepenen gaande van welzijn over cultuur, toerisme, financiën, infrastructuur tot ruimtelijke ordening enzovoort.
De aanwezige deskundigheid van de leden van de STAR willen ze op de raadscommissie op praktijkgerichte wijze invullen. Onder begeleiding van Kathleen Smolders, expert toegankelijkheid bij Inter vzw, wil de andersvalidenraad de gemeenteraadsleden mee op stap nemen om een belevingstraject af te leggen. Sommige geblinddoekt met witte stok, andere mogen plaatsnemen in een rolstoel of scooter, onderweg wordt er gewisseld. Zo kunnen ze zelf ondervinden waartoe de witte noppen en ribbels in de stoepen dienen of hoe het is om in een rolstoel over hobbelige stoepen of straten te rijden. Hoe het aanvoelt om niet aan het voorziene hellend vlak de straat te kunnen oversteken en zelf een alternatief te zoeken. Hoe moeilijk het is om als rolstoelgebruiker zelf een deur te moeten openduwen en openhouden om toegang te krijgen tot een winkel, een gebouw … En een niet te onderschatten hindernis: het vinden van een toegankelijk toilet, het blijft een ernstig aandachtspunt.
Toch willen we positief blijven en benadrukken dat de stad Sint-Truiden gaandeweg heel wat verbeteringen reeds heeft gerealiseerd op vlak van toegankelijkheid. Nieuwe straten, voor het publiek toegankelijke gebouwen. Een succesvol toegankelijkheidsbeleid past in een warme stad waar iedereen een respect- en begripvolle houding aanneemt voor andermans beperkingen van welke aard dan ook. De STAR zal op constructieve wijze adviezen en voorstellen blijven doen aan het stadsbestuur om een vlotte wisselwerking aan de gang te houden.

ReactiesVe zitten och op Faceboek