Strafke
header-stripes

Sint-Truiden maakt komaf met rubberkorrels

Geschreven door Raf Vanmechelen op vrijdag 17 februari 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
De stad Sint-Truiden heeft als eerste besloten om alle rubberkorrels van de stedelijke kunstgrasvelden te verwijderen. De stad wilde het onderzoek van minister van Sport Muyters niet afwachten en bestelde zelf een analyse en studie van de rubberkorrels.

Op bijna alle kunstgrasvelden ligt rubbergranulaat, gemaakt van vermalen autobanden. Sinds een onderzoek van het Nederlandse reportagemagazine Zembla is de discussie daarover losgebarsten. Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke kankerverwekkende stoffen (PAK's) in het granulaat. Minister Muyters heeft daarom een grootschalig onderzoek bevolen.

Sint-Truiden wachtte het onderzoek nietaf en schakelde een labo en de bekende toxicoloog Jan Tytgat in. Uit de analyse blijkt dat er in het granulaat hoge concentraties PAK's zijn aangetroffen. Tytgat raadt aan om rubberkorrels met zulke hoge waarden zoveel mogelijk te vermijden. Sint-Truiden laat nu alle rubberkorrels verwijderen. Schepen van sport Carl Nijssens: “Dat kan tot 200.000 euro kosten, maar op het leven van een kind staat geen prijs.”

Ook STVV heeft twee kunstgrasvelden, maar op het hoofdveld liggen kurkkorrels.

Lees het hele verhaal in Het Belang Van Limburg

 ReactiesVe zitten och op Faceboek