Strafke
header-stripes

Kortfilm rond Festraetsuurwerk gelanceerd

Geschreven door Raf Vanmechelen op maandag 23 januari 2017 in rubriek Truineer Tipt

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Op zondag 22 januari was er de avant-première van de kortfilm van het Festraetsuurwerk, dat intussen 75 jaar op de teller heeft. De video is samen met een begeleidende foto-expositie vanaf zondag 23 april ook voor het publiek toegankelijk.

De voorstelling vond plaats op het Begijnhof, in de studio die vernoemd is naar de astronomische klok die er tentoon staat. De astronomische klok dankt zijn naam aan de gelijknamige Truiense horlogemaker.

Kamiel Festraets verblufte in 1942 zowel vriend als vijand, toen hij zijn meesterwerk afrondde. Het Festraetsuurwerk weegt ruim 4.000 kilogram en telt zowat 20.000 onderdelen. Het is bijna een wonder dat hij daarin in volle oorlogstijd geslaagd is.
 
Het uurwerk heeft ook op heel wat locaties tentoon gestaan, om op het einde van de jaren 60 een vaste stek te krijgen in de Festraetsstudio aan het Begijnhof. Die is sinds zijn ontstaan uitgegroeid tot een vintage-museum over tijd en astronomie.
 
“En nog steeds is het één van de sterkhouders binnen ons toeristische aanbod. Het Festraetsuurwerk kan jaarlijks rekenen op zo’n 4.200 bezoekers. Met het nieuwe filmproject en de bijhorende fototentoonstelling, vertrouw ik erop dat dit er alleen maar meer zullen worden”, vertelt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.
 
“Vijf jaar geleden startte het lokale buurtcomité met een archief- en erfgoedstudie rond het Festraetsuurwerk. Met hun inzichten en subsidies van Erfgoed Haspengouw op zak, maakten ze een wonderlijke kortfilm over de werking van de klok. Die wordt begeleid door een foto-expositie, die wij als stadsbestuur hielpen financieren”, zegt schepen van Erfgoed Johan Mas. 
 
“Sint-Truiden heeft een mooie verzameling erfgoedstukken en monumenten, die we graag met onze inwoners en bezoekers delen. Met dit nieuwe project hebben we er een knappe toeristische trekpleister bij”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

 ReactiesVe zitten och op Faceboek