Strafke
header-stripes

Schrijver Roger Rutten gehuldigd

Geschreven door Raf Vanmechelen op dinsdag 15 december 2015 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Op maandag 14 december werd Roger Rutten op het stadhuis gehuldigd voor zijn boek ‘De nazirazzia van 25 mei 1943’. De auteur ontving hiervoor de belangrijke historische ‘Luitenant Gérard Willemot’-prijs.

De Stichting Geheim Leger reikt om de drie jaar de ‘prijs Luitenant Gérard Willemot’ uit. Deze prijs wordt overhandigd aan schrijvers die een belangrijke bijdrage leverden aan de historische literatuur over het Geheim Leger, een Belgische verzetsgroepering tijdens WO II.
 
“Dit jaar ging de eer naar Roger Rutten voor zijn boek ‘De nazirazzia van 25 mei 1943’, een analyse van één van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis. Het boek geeft een gedetailleerde beschrijving van het verloop van de nacht van 24 op 25 mei 1943. Toen werden 63 verzetsleden van hun bed gelicht en gedeporteerd richting Breendonk”, aldus schepen van vaderlandslievende verenigingen Hilde Vautmans.  
 
“De prijs is niet alleen een erkenning voor de auteur, maar ook voor de vele Truienaren die tijdens WO II het leven lieten in hun strijd voor onze vrijheid. We organiseerden daarom een feestelijke receptie waarop Roger Rutten gehuldigd werd”, zegt schepen van cultuur Johan Mas.
 
“Intussen zijn er twee en zelfs drie generaties die de gebeurtenissen van 70 jaar geleden niet uit de eerste hand hebben meegemaakt. Het boek van Roger Rutten print de Tweede Wereldoorlog en zijn gevolgen in ons collectieve geheugen”, vertelt burgemeester Veerle Heeren.
 
“De waarden van vrede en democratie waren tijdens WO II hier en elders in Europa ver zoek. ‘De nazirazzia van 25 mei 1943’ herinnert ons en andere Truienaren eraan dat ongecontroleerde radicalisering en geweld enkel leiden tot oorlog en een verval van onze maatschappelijke principes”, besluit schepen Bert Stippelmans, die tevens het voorwoord van het boek schreef.

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek