Yves Caspar (35) en Gunter Reniers (35) uit Sint-Truiden openden een jaar geleden theater De Roxy in Sint-Truiden. De twee maakten een jaar later een eerste balans op. Zo'n 10.000 bezoekers zakten af naar het sympathieke zaaltje in de Rijschoolstraat. Wat ooit een populaire cinemazaal was, is nu het lokale mekka van het toegankelijke theatergenre.

Yves en Gunter haalden zelfs de verkiezingscampagne van de SP.A. Die partij vindt dat het aanbod moet afgestemd worden op het cultureel centrum van de fruitstad. Vijgen na Pasen, zo blijkt. ‘De eerste stappen zijn al gezet. We maken samen met CC De Bogaard een folder voor het jeugdaanbod’, weet Yves. ‘Ik ben vereerd dat we belangrijk genoeg zijn om vermeld te worden. We zijn een ongesubsidieerde vereniging en doen gewoon ons ding.’

Het koppel heeft een neus voor lokaal talent en volks vermaak en weet dat aanbod steeds uit te breiden met voorstellingen van Vlaamse acteurs. Voor hun tweede seizoen pakt het duo weer uit met een indrukwekkend programma voor met voor elk wat wils.

Nieuw is het Limburgs Amusementstheater dat bestaat uit onbezoldigde acteurs met een bagage vol talent. ‘We beslissen welke stukken we brengen en gaan dan op zoek naar de juiste mensen. Zo hebben we Kathleen Smolders die twee producties zal dragen. De Truiense zal voor het eerst al haar zang- en acteertalenten ten volle kunnen tonen in Nonsens, een musical over vijf nonnen die een benefiet organiseren en in het stuk Vriendinnen’, aldus Yves Caspar.

‘Ook De Vedetten komen weer terug na het succes van vorig jaar. Rudi Festraerts, Anny Lesuisse, Rita Nivelles en Christophe Elen. In De Vedetten 2 staan moppen en livemuziek weer centraal’, zegt Gunter Reniers, die zelf volop in de opnames van De Kotmadam op VTM zit. ‘Naast de eigen producties zijn er ook een aantal voorstellingen van gasten. Die huren onze zaal en zorgen zelf voor alles. Dat aanbod is ook erg breed.’

Sint-Truiden vraagt al jaren om een eigen bioscoop en ook die lokroep wordt een beetje beantwoord.

‘Ciné Roxy brengt een aantal filmklassiekers die worden ingeleid door organisatoren Gert Stas en Christof Dunon en zelf zetten we MINIROKsie op poten. Elke laatste woensdagmiddag van de maand tonen we een geweldige kinderfilm’, besluiten Yves en Gunter.