Strafke
header-stripes

PRIMEUR - Enchanté met uitgestelde koffies

Geschreven door redactie op zondag 8 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Nieuw warm netwerk 'Enchanté' start op in Sint-Truiden. Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars die kleine gratis diensten of uitgestelde diensten aanbieden. Een uitgestelde dienst werkt heel simpel. Wanneer je zelf iets consumeert, zeg nu een koffie bij Sweet Coffee of La Vida, kan je daar tijdens het betalen een uitgestelde koffie bij afrekenen. Deze symbolische consumptie wordt op een later moment door de handelaar omgezet in een reële koffie voor iemand die er zelf de middelen niet voor heeft.

Overgewaaid uit Parijs, Sint-Truiden 4de Belgische stad
"Enchanté kent zijn oorsprong in Parijs, waar al 400 handelaars zijn aangesloten", vertelt Egon Heeren, één van de initiatiefnemers. "In België is het in Gent opgestart en na Leuven en Roeselare is Sint-Truiden is zo de volgende 'warme' gemeente in België.

"Wij werken al met verschillende handelaars samen, maar geïnteresseerden mogen zich altijd melden", klinkt het nog enthousiast.

Lancering met sleep-out op 20 december terrein Augustinusscouts (Fabriekstraat achter de kerk)
De organisatie slaapt in de open lucht op en jij kan meedoen. Slaap één nacht buiten en lanceer zo samen 'Enchanté'. Informatie of inschrijven kan via enchante.sint.truiden@gmail.com. Laat je sponsoren en schrijf over naar BE71 7775 9993 4669.

De opbrengst gaat via de Warmste Week terugvloeien naar Enchanté, en dit voor meer werkingsmiddelen.

Hoe werkt het principe van Enchanté?
"Als je een uitgestelde dienst zoals een koffie voro iemand wil betalen, krijg je bij het afrekenen een kaartje dat wordt opgehangen in de zaak op een zichtbare plaats op een prikbord.

  • Bij alle handelaars die meedoen, hangt er buiten aan het raam een grote sticker van Enchanté en ook de diensten die deze handelaar aanbiedt, hangen erbij.
  • Zo kunnen mensen die er nood aan hebben die zaak binnenstappen en ernaar vragen.
  • De kaartjes kunnen ook meegenomen worden en elders uitgedeeld worden, maar ophangen bij de handelaar is het meest makkelijke.
  • Zo hopen we zoveel mogelijk mensen voor wie dat geen evidente is te kunnen uitnodigen eens bij één van onze handelszaken binnen te stappen! 
  • Alleen uitgestelde koffie? Naast uitgestelde koffies kunnen handelaars er ook voor kiezen bijvoorbeeld een uitgestelde maaltijd, een uitgesteld cinematicket,… aan te bieden. Dit hangt af van de creativiteit van de handelaar."

Organisatie is op zoek naar hulp
"Om dit in Sint-Truiden op poten te krijgen hebben wij een stuurgroep rond ons verzameld en hierin zitten mensen uit verschillende hoeken, die aandacht hebben voor zowel de handelaars, de kwetsbare doelgroepen én de klant die een uitgestelde dienst komt betalen.
Daarnaast is er een groep ambassadeurs, die vanuit hun levenservaring – en kennis kunnen helpen bruggen bouwen tussen de verschillende personen en diensten die samenwerken met Enchanté. Het zijn mensen die zelf in kwetsbare situaties geleefd  hebben: dak-of thuisloosheid, opname in de psychiatrie, eenzaamheid, verslavingsproblemen, verleden als vluchteling, armoede,…
De ambassadeur informeert en begeleidt mensen waarvan hij of zij denkt of weet dat ze baat hebben bij betrokkenheid bij Enchanté.
De ambassadeur neemt een brugfunctie op tussen Enchanté, de handelaars, sociale partners en Truienaars. We willen ambassadeurs ook graag uitnodigen te vertellen over hun ervaringen. Zo willen we clichés te lijf gaan en meer sociale muurtjes slopen", aldus initiatiefnemer Egon Heeren.

Je kan hen ook vinden en volgen op facebook onder Enchanté Sint-Truiden.

ReactiesVe zitten och op Faceboek