Strafke
header-stripes

Prestigieuze prijs voor kasteel Duras

Geschreven door redactie op dinsdag 10 oktober 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
In Sint-Truiden is het Landgoed Duras bekroond met de Baillet Latour Prijs voor het Leefmilieu door baron Karel Pinxten, voorzitter van SBNL-V en baron Jan Huyghebaert, voorzitter van het Fonds Baillet Latour.

 

Ghislain en Gabrielle de Liedekerke kregen de prijs voor hun zorg voor het domein met bossen, weilanden, ruigtes en vooral voor het herstel van de vijvers samen met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. Het project werd door de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu - Vlaanderen (SBNL-V) geselecteerd uit 4 genomineerden. De winnaar werd gekozen door een jury van vijf landeigenaren en experts, onder leiding van de heer Jurgen Tack, algemeen directeur van Landelijk Vlaanderen en voorzitter van de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen.
 
De jury was vooral onder de indruk van de inzet van de jonge eigenaren die ecologische en economische activiteiten goed laten samenspelen en nieuw leven geven aan een oud domein. Gedurende zijn toespraak zei de juryvoorzitter: "Ghislain en Gabrielle bouwen hier aan een groene oase in het midden van een landbouwgebied. De 10 hectare vijvers, dijken en hooiland die zij hier samen met het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren hebben opgeknapt maken ruimte voor bijzondere water- en moerasplanten, maar ook voor de lokale vleermuizen.” Het landgoed nam in 2015 al deel aan de prijs, maar de jury was van mening dat het potentieel nu pas ten volle ontwikkeld was.
 
Baron Karel Pinxten, voorzitter van SBNL-V, herinnert eraan dat deze prestigieuze prijs van € 25.000 steun biedt aan de projectontwikkelingen en/of het ecologisch beheer van private eigendommen die aangepast zijn aan de milieu-uitdagingen van de 21ste eeuw. Dankzij deze prijs hoopt de Stichting landeigenaars en privébeheerders te motiveren in hun ecologisch engagement.
 
Al sinds 1102 staat er op deze plaats een kasteel, maar in de loop der eeuwen werd het verschillende malen verwoest en opnieuw opgebouwd. Het huidige domein is gebouwd kort na 1789, al moesten er later nog wel restauraties gebeuren: in 1903 na een brand en in 1945 na de inslag van een Duitse V-bom.
 
Het kasteelpark is een uitgebreid natuurdomein van Europees belang als schakel in de speciale beschermingszone ‘Bossen en Kalkgraslanden van Haspengouw’ dat dankzij de eigenaars al generatie na generatie onderhouden wordt. Tegenwoordig wordt er nauw samengewerkt met het regionale landschap, ANB, en het Aanspreekpunt Privaat Beheer. Zij hebben opnieuw bijzondere bomen in het kasteelpark geplaatst, er is een nieuwe haag geplant rondom het domein, de hoogstamboomgaard en de ommuurde tuin kregen een opknapbeurt en enkele historische toegangspoorten werden hersteld.
 
Eind 2014 zijn de kasteelvijvers en dijken hersteld. Deze plassen zijn namelijk van Europees belang en herbergen talloze soorten fauna en flora. Na vele jaren zonder onderhoud waren vijvers dichtgegroeid met boswilgen waardoor het open water stilaan verdween. Het waterpeil van de vijvers kon ook niet meer gestuurd worden door een defect in het op- en aflaatsysteem en lekkende dijken. Tevens raakte het bestaande hooiland verbost.
 
Het herstelwerk richtte zich eerst op dijkherstel: alle boom- en struikopslag werden verwijderd en de dijken werden volledig omgespit en geherprofileerd. Begin 2015 begon de restauratie van de vijvers. Alle wilgen en struiken werden met de wortel verwijderd, het vijverprofiel werd hersteld en de op- en aflaten werden vernieuwd zodat het peil weer gestuurd kon worden. Daarnaast werd ook het hooiland tussen de vijvers hersteld om een open verbinding te verzorgen.
 
Het echtpaar zal het prijzengeld van € 25.000 dan ook gebruiken om het landschap en de omgeving verder te verbeteren, met het verder aanplanten van hagen en het herstellen van poorten. Daarnaast zal de prijs ook aangewend worden voor het onderhoud van reeds voltooide projecten, zoals de vijvers, de aangeplante hagen, enz.

 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek