Strafke
header-stripes

Perentelers met de handen in het haar

Geschreven door JosLa op zaterdag 20 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
We moeten met Poetin aan tafel gaan zitten. Dat was de oplossing van Europees politica Hilde Vautmans, voor geteisterde Haspengouwse fruitboeren. Zeer beschaafd aanhoorden ze Vautmans, zonder het voorspelde protest met appelmoes.

“We hebben jullie hier samengeroepen omwille van de vele telefoontjes die ik de voorbije tijd kreeg”, begon Hilde Vautmans (Open Vld) de bijeenkomst van fruitboeren in Chateau de la Motte. “Een rondetafel. Niet om speeches te doen voor de verkiezingen, maar om naar jullie te luisteren. Om te kijken hoe we de crisis kunnen oplossen en ervoor kunnen zorgen dat jullie zonen en dochters het fruitbedrijf kunnen overnemen.”

Er was weinig enthousiasme om te stemmen voor de negen punten die Vautmans wilde voorleggen. “De fruitteelt in Vlaanderen is klaar om een Bokrijk-scenario te worden. We hebben geen slagkracht meer. De nieuwe markten, waar jullie werk van maken, zijn er inderdaad over tien jaar. Fijn gedaan. Maar wij vragen een oplossing voor vandaag of morgen, zoals Poetin de grenzen van vandaag op morgen heeft gesloten”, benadrukte Piet Porreye, fruitteler en sappenproducent.

Fruitexporteur Tony Derwael legde de vinger nog meer in de wonde: “Ik ben recent nog naar Rusland geweest en zag daar duidelijk Belgische conferenceperen in de winkel liggen, voor 2 euro per kilo. Klasse twee, minderwaardige peren dus. Daar krijg je hier vandaag op de veiling 15 eurocent voor. Ze kwamen zogezegd van Turkije. Schrijnend.”

Ondertussen worden honderdduizenden kilo’s peren vernietigd door de te lage marktprijs, een prijs die zelfs de bewaarkosten niet meer dekt. “Nog zo’n jaar, en dan kan de helft van de familiebedrijven de boeken toe doen”, vindt een perenteler.

“Wekelijks moet de BFV voor een miljoen kilo peren een andere bestemming zoeken, naar een biomassacentrale of naar de industrie om er verwerkt te worden tot veevoeder of tot sap wordt geperst. Het opnieuw invoeren van de interventieprijs voor peren zoals na de start van de Rusland boycot die de boeren toch een inkomen van 15 cent per kilo garandeerde. 

Iedereen stelt oplossingen voor, maar niets kan de perentelers geruststellen: iedereen wil beterschap, maar niemand biedt een oplossing. En of Europa die zal bezorgen? Die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. En de slogans “Politiekers geef ons Rusland terug”, kunnen ook nog een tijdje blijven hangen, wellicht tot de flarden ervan af hangen.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek