Strafke
header-stripes

Op zoek naar Trudo’s

Geschreven door Truineer op zaterdag 14 september 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Vroeger was het een traditie om kinderen te vernoemen naar familieleden, of een naam kiezen die voorkwam op de heiligenkalender os de patroon van de gemeente.

De stad Sint-Truiden heeft zijn naam te danken aan de Heilige Trudo, niet verwonderlijk dus dat er heel wat Trudo’s geboren zijn in Truiense gezinnen.
 “Normaal zou ik Fons heten, naar mijn grootvader Alfons”, zegt advocaat Trudo Nagels. “Maar in mijn geboortejaar 1956, vonden ook de Trudofeesten plaats. En zo werd Fons de zoveelste Trudo.
In Sint-Truiden wordt die naam vaak afgekort tot Tru.” “Oh, daar krijg ik nu eens de kriebels van”, lacht Trudo Carlier van de Cameo. En laat het nu net die verhalen zijn, waar de Kunstkring naar op zoek is. “We gaan veel te onachtzaam met onze kennis van namen om”, zegt voorzitter Patrick De Wolf. “Daarom willen we alle Trudo’s in kaart brengen, of het nu de eerste voornaam is of de tweede of de derde, dat maakt niet uit. We willen daar graag een klein onderzoek naar doen. Tot nu toe woont de verst uitgeweken Truiense Trudo in Canada.”
Van 12 tot 20 oktober kan je de betekenis van die naam en zijn bekendste naamdrager, de Heilige Trudo, ontdekken in De Zoutkist in een dubbeltentoonstelling, met werken van kunstschilder en priester Trudo Govaerts.

Trudo's kunnen zich melden bij patrick.de.wolf@telenet.be

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek