Strafke
header-stripes

Nog één maand, en de Trudofeesten zijn er!

Geschreven door Truineer op woensdag 21 augustus 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Jos Lacroix
Nog 31 keer slapen en dan barsten in Sint-Truiden de zevenjaarlijkse Trudofeesten los. Blikvanger hierbij is “Trudo en Amélia”, de sprookjesachtige spektakelmusical op de Grote Markt. Een maand vóór de opvoering gunde de stad een inkijk in enkele scènerepetities van de veelbelovende opvoering, waarin nationaal bekende acteurs en lokaal talent zij aan zij te zien zullen zijn.

Wie meer te weten wil komen over deze en andere activiteiten, kan grasduinen in een speciale Trudo-editie van het informatieblad dat deze week bij elke Truienaar in de brievenbus valt. Want over exact één maand zijn er Trudofeesten in Sint-Truiden. En daar kan je stilaan niet meer omheen. Verschillende straten zijn weelderig gedecoreerd met vlagjes, banieren, spandoeken en andere versieringen die verwijzen naar de zevenjaarlijkse festiviteiten ter ere van de stichter van de stad.

Stad ademt Trudofeesten
“In de aanloop naar de feestelijkheden moet onze stad écht de Trudofeesten uitademen”, vertelt burgemeester Veerle Heeren. “Onze stadscommunicatie staat vanaf nu daarom helemaal in het teken van onze patroonheilige. Deze week valt er ook een speciale editie van ons informatieblad bij elke Truienaar in de brievenbus. Dat is helemaal toegespitst op de Trudofeesten. Zo kunnen onze inwoners alle informatie over de verschillende activiteiten overzichtelijk raadplegen.”
Hoogtepunt is Trudo en Amélia, het massaspektakel dat op zaterdag 21 en zondag 22 september de Grote Markt inpalmt. Voor de opvoering strikte de stad een vermaarde crew, met onder meer Ilse La Monaca (De Buurtpolitie), Helle Vanderheyden (Prinsessia, De Kotmadam) en Yanni Bourguignon (Familie). Verder zullen bijna 150 Truienaren aan hun zijde op het podium schitteren.

Veelbelovend voorsmaakje
In de musical wordt het leven van Sint-Trudo op verrassende manier gereconstrueerd. Het stuk vertelt het verhaal van Amélia, een meisje uit het asielzoekerscentrum dat tussen het feestgedruis verdwaalt in het centrum van de stad. In haar omzwervingen belandt ze in de catacomben van Brustempoort, waar ze Trudo ‘him self’ tegen het lijf loopt. Vanaf dan geraken beiden in allerlei sprookjesachtige taferelen verwikkeld, waarin nog andere historische figuren de revue passeren.

De rol van de elfjarige Amélia wordt ingevuld door Sara Ajazi. Voor de vertolking van Trudo trekt Truienaar ‘pur sang’ Christophe Elen nogmaals het heiligengewaad aan. Op dinsdag 20 augustus kwam hij met een aantal medeacteurs samen om enkele taferelen te repeteren. De scènes gaven een veelbelovend voorsmaakje van wat er zich over precies één maand op de Grote Markt zal afspelen. 

Gratis staanplaatsen 
Trudo en Amélia vormt dan ook dé apotheose van een uitbundig feestweekend, waarbij onder meer ook de Trudomarkt, een speciale editie van onze FrUiT- en Cultuurmarkt in de tuin van de Minderbroeders, absoluut aan te raden is. Het spektakel is zowel staand gratis als zittend tegen betaling te volgen. “Namens het college van burgemeester en schepenen en de voltallige gemeenteraad nodigen we iedereen uit om zeker te komen kijken. Info over tickets en andere praktische aangelegenheden is terug te vinden in het speciale informatieblad en natuurlijk ook op onze website www.trudofeesten.be”, besluit de burgemeester.

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek