Strafke
header-stripes

Nieuwe tool zegt alles over vrije plaatsen in scholen

Geschreven door De redactie op dinsdag 14 mei 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
De stad Sint-Truiden, MAST Agency, Onderwijskiezer en het Lokaal Overlegplatform (LOP) hebben de handen in mekaar geslagen om een handige tool te ontwikkelen waarmee ouders een duidelijk overzicht krijgen van de capaciteit en vrije plaatsen in scholen van Sint-Truiden. De tool zal operationeel zijn vanaf december 2019.

Je kind inschrijven in een school is vaak een hele opgave. Stad Sint-Truiden heeft samen met enkele partners een tool ontwikkeld om dit eenvoudiger te maken. Op naarschoolinsinttruiden.be zal vanaf december 2019 een applicatie te vinden zijn die een duidelijk overzicht biedt van de capaciteit, vrije plaatsen en volzetverklaringen in Truiense scholen. Dit maakt het voor ouders heel wat gemakkelijker om hun kinderen in het begin van of tijdens het schooljaar in te schrijven.

 

In de applicatie is zowel informatie van het basis- als secundair onderwijs terug te vinden. Voor het secundair onderwijs is er bovendien een extra functionaliteit voorzien waardoor je heel eenvoudig een zicht krijgt op de capaciteit en volzetverklaringen van de verschillende studierichtingen.

 

Uitbreidingsmogelijkheden

“De applicatie is erg gebruiksvriendelijk, zowel voor ouders als voor scholen. Dat is een grote stap vooruit naar meer klantvriendelijkheid en transparantie bij de inschrijvingen. Het stadsbestuur heeft 28.865,28 euro inclusief btw bijgedragen aan dit project want elk kind verdient het beste onderwijs. In een volgende fase is het de bedoeling om de applicatie uit te breiden naar andere gemeenten. Op die manier kan in de hele regio gewerkt worden met eenzelfde systeem. Dat is vooral handig voor gezinnen waarvan bijvoorbeeld de zoon in de ene stad schoolloopt en de dochter in het dorp erlangs. De tool is zo helemaal op maat van de leerlingen” zegt schepen van Flankerend Onderwijsbeleid Hilde Vautmans.

 

Concreet is de bedoeling dat in deze volgende fase eerst de vrije plaatsen van andere LOP-gemeenten zoals Hasselt, Beringen, Leopoldsburg en Bilzen ook zichtbaar gemaakt worden. Hierna wordt onderzocht of er ook niet-LOP gemeenten in dit systeem kunnen stappen.

 

“Het stadsbestuur wil op een transparante manier communiceren met haar inwoners, ook wat onderwijs betreft. We vinden het namelijk belangrijk dat iedere ouder weet in welke school en voor welke studierichting er nog vrije plaatsen zijn. Dat wordt met de nieuwe innovatieve en gebruiksvriendelijke tool nu dus een pak eenvoudiger”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek