Strafke
header-stripes

Nieuwe bedreiging voor de fruitteelt door stinkwantsen

Geschreven door Truineer op maandag 2 september 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Vilt
Niet de Russen of de hitte, de droogte of de vrieskou, de hagel of het perenvuur vormen een grote bedreiging voor de fruitteelt. Er is een nieuwe vijand opgedoken en dat beest heet Halyomorpha Halys, de Aziatische stinkwants.

De aantasting in de fruit -en groententeelt door de bruin gemarmerde Aziatische stinkwants (halyomorpha halys) neemt grote vormen aan in de ons omringende landen. Sinds de eerste waarschuwingen in 2017 waar de stinkwansen toen in Frankrijk en Duitsland gesignaleerd werden komt het insect er nu veelvuldig voor. Ook in onze streken is het insect al op meerdere plaatsen gesignaleerd. “Tijdens een symposium in Italië sprak men nog maar slechts van één plaag. Ganse oogsten die door het insect werden aangetast gingen verloren. Naast appels en peren worden nu ook mais -en tomatenoogsten vernield,” zegt Tim Beliën, afdelingshoofd van Zoölogie bij het PCFruit in Kerkom.
Hoe geraakte dat beest in Europa? Het zou best kunnen dat het meegekomen is met rugzaktoeristen die onbewust de transporteur van het gevaar zijn geweest. En met het warmer worden in onze contreien, hebben de beestjes ook hun geliefkoosd klimaat. Blijkbaar kunnen ze ook nog tegen gematigde vorst. Misschien wordt het wachten op een harde winter? Wie in elk geval de aanwezigheid van deze beestjes vaststelt, geef dan een seintje aan het PCFruit, tim.belien@pcfruit.be. Want de beestjes vernielen hele oogsten en durven ook voor de niet-fruittelers al eens een zeer ongewenste plaag betekenen.

ReactiesVe zitten och op Faceboek