Strafke
header-stripes

Met de tractor naar Compostella

Geschreven door Truineer op zondag 28 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Jos Lacroix
Santiago de Compostela, gelegen in het noordwesten van Spanje, is als doel van pelgrims (te voet en per fiets) ongetwijfeld de meest bekende plaats in West- Europa. Iedere wandelaar heeft er wel van gehoord. Velen dromen ervan, en velen hebben de tocht inmiddels volbracht. Dat is geen geringe prestatie, want het is ver: vanuit ons land zo’n 2500 km. Theo Jammaers gaat er met de tractor naartoe. Een bedevaart naar Compostella was heel lang geleden een straf die door de kerk opgelegd werd na enorm grote zonden, en was toen niet zonder levensgevaar. Nu trekken er nog erg veel bedevaarders naar Compostella, naar het graf van Jacobus, als sportieve uitdaging maar steeds vaker om zich te herbronnen, tijdens zware inspanning zichzelf tegen te komen en weer met jezelf in het reine te komen. Fruitteler Theo Jammaers (Fancy Fruit) neemt de tractor, niet omdat het dan een stuk rapper zou gaan, maar de tractor is zijn leven. De ene neemt zijn ezel mee, Theo zijne “tracteur”. En bovendien gaat hij ook niet onmiddellijk terug in het land zijn. Tegen dan zou het wel eens kunnen dat hij vertrekt met de bloesems en tegen dat de appelen rijp zijn, pas terug is. Theo nam afscheid van Sint-Truiden tijdens de tractorwijding in de Tuinbouwschool ter gelegenheid van de bloesemzegening. 140 collega’s tractorbestuurders vergezelden hem. Op zijn woonwagen prijkt de Sint-Jacobsschelp, kenteken van alle Compostellabedevaarders.

Een bedevaart naar Compostella was heel lang geleden een straf die door de kerk opgelegd werd na enorm grote zonden, en was toen niet zonder levensgevaar. Nu trekken er nog erg veel bedevaarders naar Compostella, naar het graf van Jacobus, als sportieve uitdaging maar steeds vaker om zich te herbronnen, tijdens zware inspanning zichzelf tegen te komen en weer met jezelf in het reine te komen.

Fruitteler Theo Jammaers (Fancy Fruit) neemt de tractor, niet omdat het dan een stuk rapper zou gaan, maar de tractor is zijn leven. De ene neemt zijn ezel mee, Theo zijne “tracteur”. En bovendien gaat hij ook niet onmiddellijk terug in het land zijn. Tegen dan zou het wel eens kunnen dat hij vertrekt met de bloesems en tegen dat de appelen rijp zijn, pas terug is.

Theo nam afscheid van Sint-Truiden tijdens de tractorwijding in de Tuinbouwschool ter gelegenheid van de bloesemzegening. 140 collega’s tractorbestuurders vergezelden hem. Op zijn woonwagen prijkt de Sint-Jacobsschelp, kenteken van alle Compostellabedevaarders.

ReactiesVe zitten och op Faceboek