Strafke
header-stripes

Meer dan duizend mensen ruimen zwerfvuil

Geschreven door Raf Vanmechelen op zaterdag 18 maart 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Ook vandaag en morgen wordt er nog zwerfvuil in Sint-Truiden geruimd. “Er nemen 649 kinderen en 362 volwassenen deel, een stijging met 133 mensen in vergelijking met de vorige editie”, zegt schepen van Milieu Hilde Vautmans.

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 maart 2017 organiseren het stadsbestuur van Sint-Truiden, Limburg.net en de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de actie ‘Straat.net’. Scholen, verenigingen en particulieren steken de handen uit de mouwen voor een propere buurt.

“Er nemen 649 kinderen en 362 volwassenen aan de actie deel. Dat is een geweldige opkomst en een stijging met 133 mensen in vergelijking met de vorige editie. Samen ruimen ze maar liefst 454 km afval op. Dat is ruim 100 km meer dan een jaar geleden”, zegt schepen van Milieu Hilde Vautmans. 

“Naar goede gewoonte kunnen we ook rekenen op de hulp van onze scholen en jeugdverenigingen, die een extra inspanning doen om hun buurten schoon te houden. Alleen al in de zeven scholen gingen dit jaar 596 leerlingen mee op zwerfvuiljacht. Dat zijn er zowat 40 meer dan vorig jaar. Het is fantastisch dat zoveel kinderen en jongeren zo begaan zijn met het milieu. Jong geleerd is immers oud gedaan. Bovenop de 15 euro per opgeruimde kilometer van Limburg.net, krijgen zij van ons daarom nog een drankje en een gratis zwembeurt”, vult schepen Hilde Vautmans verder aan.

‘Gangmakers’
“Het is al het achtste jaar op rij dat Sint-Truiden meedoet aan deze actie. Daarnaast zetten we ons uiteraard het hele jaar door in om onze stad proper te houden. Zo staan er op verschillende locaties in onze stad sensibilisatieborden tegen sluikstorten en dragen natuurlijk heel wat Truienaren hun steentje bij”, vertelt burgemeester Veerle Heeren.

“We kennen hen als de ‘gangmakers’, de enthousiaste vrijwilligers die het zwerfvuil oprapen in de omgeving waar zij wonen. In 2013 waren ze nog met 8 personen. Vier jaar later is hun aantal bijna verzevenvoudigd tot 55. Hun inzet is voor ons onmisbaar om Sint-Truiden net te houden. Samen met de acties van de buurtcomités en de dagelijkse inzet van de gemeenschapswachten en de lokale politie zorgen we er zo voor dat onze straten afvalvrij blijven”, aldus nog schepen Hilde Vautmans. 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek