Strafke
header-stripes

Marieke Dubois, 102

Geschreven door Raf Vanmechelen op vrijdag 6 juli 2012 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Danny Claes
Marieke Dubois uit Sint-Truiden blies donderdag 102 kaarsjes uit. De kranige bejaarde trommelde vrienden en familie op en maakte er een onvergetelijke dag van. Lees het verhaal van Marieke op Truineer.be

Tekst Egide Lismomd - 2011, Marieke wordt 101
Marieke Dubois zag haar kroost opgroeien tot befaamde kunstenaars. Hugo Duchateau (72) is bekend voor zijn tekeningen, schilderijen en installaties. Kim (43) is cartoonist-striptekenaar en ook Bas (12) heeft de tekenmicrobe in de genen.

Marieke Dubois werd op 4 juli 1910 in Boechout geboren. In 1935 trouwde ze met Guillaume Duchateau. Het jonge koppel verhuisde naar Tienen en kreeg zes kinderen: vier jongens, Jos, Herman, Hugo en Dany en twee dochters, Ria en nakomertje Beatrijs. Na enkele jaren verhuisde het koppel weer naar Sint-Truiden. Nadat de meeste kinderen getrouwd waren verhuisde Marieke, samen met haar zoon Herman, naar de Tuinwijk Nieuw Sint-Truiden. Haar man stierf in 1963 op 56-jarige leeftijd aan een ongeneselijke ziekte. Twee jaar geleden verhuisde Marieke Dubois naar het woon- en zorgcentrum 't Meiland. Gisteren zetten het OCMW, het stadsbestuur, de medebewoners en de medewerkers van 't Meiland haar in de bloemen.

Aan mobiliteit heeft de 101-jarige ingeboet, maar ze blaakt nog van creativiteit. 'Haar tekenmateriaal ligt steeds in handbereik en ze maakt nog altijd mooie tekeningen voor medebewoners en medewerkers van het rusthuis', vertelt een medewerkster van 't Meiland. 'Tekenen houdt haar recht. Het doet haar langer leven. Verpleegsters vragen haar regelmatig kleine tekeningen en schilderwerkjes, maar ook voor kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen maakt ze nog kleurrijke werkjes en illustreert ze fotoalbums', zegt Hugo Duchateau.

Marieke Dubois was in de familie niet de enige die aanleg voor tekenen had. Vooral haar man was handig. Hij volgde een opleiding in de academie. 'Mijn moeder was in de familie bekend voor haar ontzettend mooi schrift. De hele familie kwam bij haar terecht voor het schrijven van brieven. Mijn vader was een zondagsschilder, maar beleefde daar veel plezier aan. Hij nam het hele gezin mee naar de academie. We waren allemaal goed in tekenen. Ik ben de enige die later een opleiding volgde. Ik was net iets beter dan de broers en zussen. Maar we zijn allemaal groot geworden met schilderen, tekenen, kalligrafie en het maken van poppen', zegt Hugo Duchateau. Naast het kunstzinnige was het gezin Duchateau met zes kinderen de zoete inval voor scoutsvrienden, reiskameraden, kunstenaars en andere rare vogels. De jarige was verzot op reizen. Ze bezocht Turkije en veel Europese landen. 'Die duiventil was voor mij een ongelofelijke leerschool', besluit Hugo Duchateau.

 ReactiesVe zitten och op Faceboek