Strafke
header-stripes

Ligger er ook lijken onder de Minderboederskerk?

Geschreven door Truineer op dinsdag 3 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: JCR
Tot 1796 zouden er ruim zeshonderd mensen begraven zijn onder de huidige Minderbroederskerk in Sint-Truiden. Dat verklapte de oudste minderbroeder van de stad, Herman Hansen, die nu in een Sint-Truidens Woonzorgcentrum woont na de sluiting van het klooster. In maart kwam er een einde aan bijna 800 jaar aanwezigheid van de Minderbroeders in Sint-Truiden.

De orde van de Franciscanen – ook wel gekend als de minderbroeders – werd 800 jaar geleden gesticht door Franciscus van Assisi. Ze respecteren, net als Franciscus, een gelofte van armoede. Die acht eeuwen geschiedenis hebben pater Hansen altijd gefascineerd. Hij is dan ook de grote bezieler en voorvechter van het huidige museum De Mindere. Met hart en ziel heeft hij alle stukken van de Vlaamse Minderbroeders naar Sint-Truiden weten te halen.
Maar in zijn boekenkast bevindt zich een intrigerend boek, “Franciscus Zonen in Sint-Truiden, waarin minderbroeder Adolphus van Puymbrouck haarfijn de geschiedenis van de orde tussen 1220 en 1890 weergeeft. Het boek heeft bruin verkleurde bladen, een kaft met sierlijke letters, is handgebonden en oogt ouder dan het is.
Heeft pater Hansen iets in het boek ontdekt dat hij nog niet wist? “Wat ik nu zal vertellen, heb ik nog nooit aan iemand verteld, omdat ik ook niemand in de problemen wil brengen. Maar toch is het belangrijk voor de stadsgeschiedenis.”

In het laatste hoofdstuk van dit boek dat dateert uit 1891 staat het “Doodenboek” waarin de namen zijn genoteerd van ruim zeshonderd. personen die onder de kloosterkerk zijn begraven .
Hij leest een stukje voor ons voor: ‘Menig inwoner van Sint-Truiden… zal wellicht tot de stellige zekerheid komen, dat onder den vloer der kerk, waar hij bidden gaat, sedert meer dan eene eeuw, misschien zelfs twee of drie eeuwen, het stof zijner voorouders rust.’ Een broeder-portier heeft dus dag na dag geregistreerd wie er onder de kloosterkerk werd begraven. De eerste naam dateert uit 1266, de laatste uit 1796, toen Napoleon de privébegraafplaatsen heeft verboden. Het gaat over 500 tot 600 personen.
Pater Hansen vermoedt dat het vooral om gegoede Truienaren gaat, die ook als weldoener hebben bijgedragen aan de bouw van de eerste Sint-Annakerk en later aan de Minderbroederskerk.
De stad wil op de site straks een nieuw stadskantoor en een aantal verenigingen huisvesten. Om tot een ontwerp te komen, zal de hele site eerst in beeld gebracht worden via fotogrammetrie. Wie weet kan de stad op die manier ook het mysterie rond de toegang naar die begraafplaats ontdekken, en beginnen ook daar, net als op de Groenmarkt, opgravingen naar Truienaren ‘van vroeger’.

ReactiesVe zitten och op Faceboek