Strafke
header-stripes

Lidstaten bevestigen Europese steunmaatregelen voor droogte

Geschreven door Truineer op woensdag 28 augustus 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Vervroegde uitbetaling voor landbouwers die schade hebben van de droogte is mogelijk vanaf oktober mogelijk. Dat besliste de Europese commissie.

Op 25 juli kondigde de Europese Commissie steunmaatregelen aan om landbouwers te helpen die schade ondervinden door de lange droogteperiode, waaronder de vooruitbetaling van de directe inkomenssteun en vergroeningsmaatregelen. Vandaag kwam de bevestiging dat de lidstaten dit voorstel goedkeurden.

Europees Parlementslid en Schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe) reageert: “Europa heeft snel gehandeld, wat me erg opgetogen stemt. Nu is het aan de lidstaten om deze uitbetalingen en de afwijkingen van de vergroeningsmaatregelen zo snel mogelijk in orde te brengen. Ik heb reeds eerder aan minister Van den Heuvel gevraagd wanneer onze boeren deze vervroegde uitbetaling van Vlaanderen mogen verwachten, en zal het hier vrijdag ook met de minister over hebben wanneer hij op mijn uitnodiging de schade van de droogte en zonnebrand in Sint-Truiden komt opmeten. Het is immers belangrijk dat onze boeren zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over deze Europese steun, maar ook over de erkenning van de zonnebrand als landbouwramp.”
De Europese steunmaatregelen zorgen ervoor dat landbouwers tot 70% van hun inkomenssteun vervroegd uitbetaald kunnen krijgen, voor de financiële steun voor plattelandsontwikkeling is dat 85%. Dit betekent dat ze de vooruitbetaling vanaf midden oktober kunnen ontvangen. Bovendien zorgen uitzonderingen en meer flexibiliteit met betrekking tot sommige vergroeningsregels ervoor dat landbouwers de beschikbaarheid van veevoeder kunnen vergroten.

ReactiesVe zitten och op Faceboek