Strafke
header-stripes

Lekkerste kersen volgende week op de markt

Geschreven door Truineer op zondag 9 juni 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
“Lange houten ladders, grote rieten manden, het zoemen van de bijen, alle dagen zon en de Tour de France op de draagbare transistorradio, dat is mijn herinnering aan de kersenpluk uit mijn jeugd”. Aan het woord is Karel Vaes, kersenteler en nog zoveel meer uit Helshoven.

“Toen is mijn passie geboren. De samenhorigheid, de romantiek, de natuur, de mensen en natuurlijk de heerlijk zoete smaak van de dieprode, sappige kersen vormden één geheel. Anders dan appelen en peren zijn kersen een dagproduct. Een deel van onze pluk wordt hier direct aan de hoeve verkocht. Daar horen we meteen wat de mensen ervan vinden en dat is heel belangrijk”, aldus Karel Vaes.Bij elke nieuwe kersensoort die op de markt komt, worden luidkeels de verbeterde eigenschappen benadrukt. Steviger, sappiger, beter bestand tegen ziektes, minder gevoelig voor schimmels. De schaalvergroting in de landbouw vraagt daar ook om. Kersen met weinig onderhoud en hoge opbrengst. “Maar voor mij is en blijft de belangrijkste vraag: ‘zijn ze lekker?’ De smaak komt op de eerste plaats, de rest is bijzaak. Het is een algemene regel: hoe moeilijker de boom is van karakter, hoe lekkerder zijn vruchten zullen zijn. Dus in plaats van te kiezen voor gemakkelijke soorten, heb ik ervoor gekozen om te leren omgaan met moeilijke bomen. Ik ben koppig blijven focussen op het ambachtelijke. Tegen de stroom in, dan gedij ik het beste”, vindt de Helshovense kersenteler. Waarom zou je de opbrengst verdubbelen, als daarmee de smaak verdwijnt? Dan zit je aan het eind van de rit met een enorme berg kersen die niemand hebben wil. Karel Vaes heeft het anders aangepakt en is trots op zijn mooie palet aan fruit, met zijn oude variëteiten en smaken, ozijn stoofperen en verloren fruitsoorten. “Maar, nog twee weken geduld. De kersen zijn aan het kleuren. Na volgend weekend zouden ze er moeten zijn, de allerlekkerste kersen uit België. Meer info? www.fruitmethartenziel.be 

 

 

Reacties



Ve zitten och op Faceboek