Strafke
header-stripes

Leerlingen leggen 113.000 km af in schooljaar

Geschreven door Raf Vanmechelen op dinsdag 16 mei 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Raf Vanmechelen
Vandaag ondertekenden acht scholen opnieuw de overeenkomst rond het scholenfietsproject in Sint-Truiden, dat bestaat ondertussen 15 jaar. Vorig jaar legden de leerlingen meer dan 113.000 kilometer af.

Met het project moedigt het stadsbestuur leerlingen aan om zich tijdens de schooluren op een veilige en duurzame manier te verplaatsen.

Het stadsbestuur stelt een aantal fietsen gratis ter beschikking, die zitten in een pool en worden gebruikt voor onder meer uitstappen naar het Cultuurcentrum, de bib en het zwembad. Vijftien jaar na de opstart worden er al 190 fietsen door acht scholen gebruikt, door de jaren heen werd er 60.000 euro in het project geïnvesteerd. 

De samenwerking startte in 2002 tussen het stadsbestuur, het Technicum, de Tuinbouwschool en de Kringloopwinkel. Die laatste zorgde toen voor de tweedehands fietsen. Ondertussen zijn het moderne exemplaren.

“Er komen nu nog twintig fietsen bij. Internaat De Nachtvlinder gaat ook meewerken en volgend schooljaar komt ook het Koninklijk Technisch Atheneum erbij”, zegt schepen van Mobiliteit Bert Stippelmans (CD&V).

“Vorig jaar legden de leerlingen meer dan 113.000 kilometer af, goed voor 18.532 kilogram minder CO2. Dat is 4.250 gram minder fijn stof”, zegt schepen van Jeugd Hilde Vautmans. “De kinderen hebben 5 miljoen extra kilocalorieën verbrand.”

“We kiezen met dit project resoluut voor groene mobiliteit en de veiligheid en gezondheid van onze kinderen”, besluit burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek