Strafke
header-stripes

Koningin Mathilde bezoekt Sint-Truiden

Geschreven door redactie op donderdag 10 augustus 2017 in rubriek Truineer Tipt

Fotograaf: VTM
Koningin Mathilde woont de Europese wedstrijd Eurofleurs in Sint-Truiden bij. Eurofleurs wordt om de vier jaar georganiseerd. Het is een prestigieus Europees kampioenschap voor jonge bloemsierkunstenaars van -25 jaar.

Sint-Truiden is dit jaar gaststad van de internationale bloemenwedstrijd Eurofleurs. Tien jeugdige floristen strijden op zaterdag 16 september voor de titel van Europees kampioen in de prachtige wedstrijdlocatie op de minderbroederssite. Op welk ogenblik Hare Majesteit de Koningin Sint-Truiden zal bezoeken is nog niet duidelijk.

"We schreven, samen met de Europese Unie voor floristen, een uitgebreide brief naar de koningin", zegt schepen Hilde Vautmans. "Het is ons gelukt! De floristen en het stadsbestuur zijn dan ook erg opgetogen."

Die is op zondag 17 en maandag 18 september ook toegankelijk voor het brede publiek, samen met vier andere monumenten die voor deze unieke gelegenheid deskundig in de bloemetjes worden gezet. 

Eurofleurs is het Europees Kampioenschap voor Jonge Floristen. Dat strijkt sinds 1998 neer in telkens een andere stad in Europa. Nadat de competitie in 2008 al een eerste keer in België halt hield, is ons land opnieuw het decor van deze prestigieuze bloemenwedstijd.
 
Zaterdag 16 september is de minderbroederssite het internationale centrum van de bloemenkunst. “Wij zijn alvast enorm gecharmeerd dat zo’n grootschalig evenement bij ons kan plaatsvinden”, zegt gardiaan Frans Cuypers. “De minderbroeders stellen graag hun infrastructuur ter beschikking.”
 
Tien landen
Drie dagen voordien beginnen de tien deelnemers (jonger dan 26 jaar) - uit even veel landen - aan vijf sierstukken waarmee ze de jury imponeren. Iedere creatie verwijst naar een ander thema: ‘Adam & Eve’s Sins’, ‘Indian Summer Wedding’, ‘When Flowers Meet Fruit’, ‘Fruitqueen’ en ‘Surprise’.
 
De volgende bloemenkunstenaars verdedigen dit jaar de trots van hun thuislanden: Sören Van Laer (België), Iva Bouzkova (Tsjechië), Christina Müglich (Duitsland), Hidde Klink (Nederland), Signe Margarete Evertz Forsberg (Noorwegen), Louisa Cooper (Verenigd Koninkrijk), Kamil Lutostanski (Polen), Heli Haapatalo (Finland), Gábor Nagy (Hongarije) en Brigata Klinar (Slovenië).
 
Bloeiende stad
“In de Sint-Martenkerk, de Sint-Gangulfuskerk, de kapel van Klaarchitectuur en het oud stadhuis stellen zij tal van kleurrijke bloemencreaties tentoon. Dat zijn stuk voor stuk prachtige historische gebouwen, die wij zo op een heel bijzondere manier in de kijker zetten voor een internationaal publiek. Sint-Truiden is als centrum van de fruitregio letterlijk een bloeiende stad en daarom de geknipte locatie voor dit toonaangevend Europese evenement. Dat wij dat dit jaar mee mogen organiseren, is voor ons dan ook een hele eer”, vertelt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.
 
“Bloemenpracht in een historische omgeving, dat is Eurofleurs 2017. Duizenden bloemen worden verwerkt in creaties op topniveau en uitgestald op de mooiste en soms meest verborgen plekjes van onze eeuwenoude stad.  De tien beste bloemkunstenaars van Europa en van de wereld zakken af naar Sint-Truiden. Zij maken van Eurofleurs een unieke belevenis voor Truienaars en toeristen terwijl ze verbeten voor de Europese titel strijden.  Sint-Truiden glimlacht in bloemen”, aldus nog schepen van Toerisme Hilde Vautmans.
 
“Het rijke erfgoed van Vlaanderens zesde monumentenstad vormt gewoonweg de ideale setting voor deze internationale hoogmis van de bloemensierkunst. Wij zijn heel fier dat het kruim van de jonge floristen van Europa in september in onze stad verzamelt. Jong en oud is welkom om hun talenten in onze mooiste gebouwen te komen bewonderen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.
 
Praktisch
Een bezoek aan Eurofleurs kost vijf euro voor volwassenen en senioren. Jongeren tot 26 jaar betalen twee euro en kinderen jonger dan 12 jaar hebben gratis toegang. Tickets zijn ter plaatse verkrijgbaar op één van de bebloemde locaties of vooraf via www.eurofleurs2017.com. Daar staat ook alle praktische info over het evenement, samen met het volledige weekendprogramma.
 
Op Eurofleurs staan de volgende bebloemde monumenten open voor het brede publiek:
§ Minderbroederssite (Capucienessenstraat 1)
§ Sint-Martenkerk (Stapelstraat z/n)
§ Sint-Gangulfuskerk (Diesterstraat z/n)
§ Klaarchitectuur, kapel De Waterhond (Breendonkstraat 41)
§ Oud stadhuis, Toerisme Sint-Truiden (Grote Markt z/n)

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek