Strafke
header-stripes

KIES2012 - Voorakkoord of niet?

Geschreven door Raf Vanmechelen op woensdag 10 oktober 2012 in rubriek Gemeenteraadsverkiezingen 2012

Fotograaf: two-views.com
De lijsttrekkers waren dinsdag bijzonder vriendelijk voor elkaar. Wie zich verwachtte aan een stevige dialoog kwam bedrogen uit in het TVL-debat. Vandenhove zorgde wel even voor een verrassing toen hij een voorakkoord uit zijn binnenzak haalde.

Veerle Heeren en Pascy Monette zeiden niets te weten van een voorakkoord. Maar burgervader Vandenhove genoot duidelijk van de politieke zet. Hij toonde ook meteen begrip voor voorakkoorden. 'Ik wil nu ook wel best een voorakkoord met CD&V tekenen', liet hij optekenen. Het debat had, bij momenten, wat weg van een café voor eenzame zielen, op zoek naar een nieuwe relatie.

Of het voorakkoord nu effectief getekend is tussen Open VLD en CD&V, blijft de grote vraag. Dat de twee partijen zich de laatste jaren bijzonder goed hebben verstaan, stak Veerle Heeren niet onder stoelen of banken. Maar ook burgemeester Ludwig Vandenhove was erg duidelijk. SP.A wil mee in het bestuur.

Als er voor hem geen burgemeestersjerp is weggelegd in een eventuele bestuursdeelname, primeert het partijbelang en neemt hij alvast geen schepenambt op. Daar was Vandenhove formeel. Meteen ook weer een grote voedingsbodem voor de ambities van de burgemeester. Hij wil, volgens insiders, zijn politieke loopbaan eindigen als gedeputeerde bij het provinciebestuur. Al zijn geruchten maar geruchten.

Jelle Engelbosch wil met iedereen werken die het partijprogramma van N-VA respecteert en was ook meteen duidelijk rond voorakkoorden. 'Ik hoop niet dat er weer een coalitie komt tussen CD&V, Open VLD en SP.A en dat wij aan de kant moeten blijven', zei Engelbosch, die ook meteen ontkende dat er al een akkoord was tussen hem en de socialisten.

Maar de conclusie na het debat is duidelijk. Het kan zondag alle kanten uit.  De koele liefde tussen bepaalde tenoren kan weer omslaan in een huwelijk. ReactiesVe zitten och op Faceboek