Strafke
header-stripes

Keizerlijke Commanderie is 15 nieuwe leden rijker

Geschreven door De Redactie op maandag 25 maart 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Zaterdag hield de Keizerlijke Commanderie van de Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie zijn 43ste kapittel in aanwezigheid van 120 vrienden uit de fruitsector. Twee nieuwe leden traden toe tot het Praesidium van de Keizerlijke Commanderie: de nieuwe maarschalken zijn Frederik Reynders, leraar en stadsbeiaardier van Sint-Truiden, en Herman Vanmarsenille, fruitteler uit Boekhout (Gingelom)

Het Kelsbekerhof in Nieuwerkerken was leuk vol gelopen voor het 43ste kapittelbanket van de Keizerlijke Commanderie. Meer dan 120 vertegenwoordigers van de veilingen BelOrta en BFV, van de beroepsorganisaties uit de fruitteeltsector zoals de Studiekring Guvelingen en PCFruit en uit de bevriende Ordes en Confréries van de Hasseltse Jenever, de Hasseltse speculaas en het Kortessems Fruit hielden eraan om de plechtigheid en het daaraan gekoppelde diner te vereren met hun aanwezigheid.

Tijdens de intronisatieplechtigheid introniseerde grootmaarschalk-voorzitter Jos Lacroix de volgende personaliteiten:Philippe Appeltans (Vliermaalroot), de kersverse directeur van BelOrta, Luc Vanoirbeek (Zepperen), de nieuwe algemeen secretaris van het VBT (Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen) en Jo François, schepen van financiën van Sint-Truiden, Alex Vanbrabant (Hasselt), voorzitter van de Confrérie van de Hasseltse jenever, Luc Vandijck (Kessel-lo), financieel directeur van de stad Sint-Truiden en Jozef Vervoort (Sint-Truiden), directeur van de vzw Allantis,  werden geridderd met de titel van grootofficier.

Zes genomineerden werden geïntroniseerd met de titel van officier: Peter Onkelinx (BFV), Erika Vanvuchelen (Grazense speculaas), Veerle Leurs (Orde van de Hasseltse Speculaas), Annelies Coussé (Vakblad Fruit), Willy Lambrichts (Confrérie van het Kortessems Fruit), Yves Festraets (Koninklijk Stedelijk Feestcomité) en Raf Rutten (Studiekring Guvelingen).

In zijn slotwoord had de voorzitter het nog over de toekomst van de fruitteelt. “De fruitteelt maakt harde tijden door, staat op een scharnierpunt en heeft geen zekerheden meer. Om dit te overleven moeten de neuzen dringend allemaal in dezelfde richting staan en moet iedereen uit zijn hokje komen. De Keizerlijke Commanderie wil daarom de assist geven om tot een constructief overleg te komen tussen alle actoren”, besloot hij de stijlvolle plechtigheid.

ReactiesVe zitten och op Faceboek