Strafke
header-stripes

Jonge kunstenaars palmen oud schoolgebouw in

Geschreven door Truineer op vrijdag 17 mei 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Op zaterdag 18 mei kunnen jongeren van 14u tot middernacht hun creativiteit de vrije loop laten tijdens het gratis muziek- en kunstenfestival ‘Speelplaats’. Het voormalige schoolgebouw in de Ridderstraat vormt het unieke decor voor tal van workshops, expo’s en muzieksessies voor en door jongeren. Hierbij wordt het pand zelf ook omgetoverd tot een waar kunstwerk.

Het vroegere KCST-gebouw - ‘De Broeders’ in de volksmond - in de Ridderstraat komt nog een keer tot leven tijdens het muziek- en kunstenfestival ‘Speelplaats’. Dit artistiek event wordt georganiseerd door cultuurcentrum de Bogaard, Academie Haspengouw Beeld, Jeugdhuis EXPO en de Truiense dienst Jeugd om jong talent uit Haspengouw te verenigen. Jongeren kunnen er kennismaken met verschillende druktechnieken, de vingers (en kleren) vuilmaken met actionpainting of de kneepjes van de graffitikunst leren kennen van een echte “streetartist”. Wie liever eerst nog wat inspiratie opdoet, kan in de klaslokalen terecht om de werken van kunstenaars tussen 13 en 25 jaar uit alle kunstdisciplines te bewonderen. Het hele festival wordt voorzien van stevige beats door verschillende lokale bands en DJ’s. “Op het event worden zo’n 200 jongeren verwacht. Zij kunnen hun emoties en gevoelens vaak gemakkelijker uitdrukken op een creatieve manier. Met dit festival willen we de Truiense jeugd een artistieke uitlaatklep bieden. Ze kunnen zich naar hartenlust uitleven in het leegstaande schoolgebouw. Velen zullen er wellicht zelf ooit nog in de klas gezeten hebben, wat het extra bijzonder maakt. En om al die creativiteit nog aan te wakkeren, trakteert de Jeugdraad alle deelnemers ook op iets lekkers”, zegt schepen van Jeugd Hilde Vautmans. 

“Het festival biedt voorts een forum voor jongeren om hun artistieke creaties tentoon te stellen aan leeftijdsgenoten. Want hoewel er hier veel artistiek potentieel is, is het niet evident om werk te exposeren en zo creatief door te breken. Daar willen wij de talenten in ondersteunen. Op die manier vormen zij een inspiratiebron voor mekaar”, vult schepen van Cultuur Jurgen Reniers aan.  
“En wie door al die indrukken meteen gebeten wordt door de kunstmicrobe, kan zijn of haar ingeving direct in de praktijk uittesten tijdens één van de toffe workshops. De Truiense jongeren hebben al meermaals getoond dat ze erg creatief uit de hoek kunnen komen. Dat talent willen we verder aanmoedigen met dit gratis festival”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

ReactiesVe zitten och op Faceboek