Strafke
header-stripes

Heksenkring in voortuin Nieuw Sint-Truiden

Geschreven door De redactie op donderdag 30 mei 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Ivo Breesch
In de voortuin van Ivo Breesch op Nieuw Sint-Truiden heeft zich een zogenaamde heksenkring ontwikkeld, een cirkel van paddenstoelen. Hier is ie wel onderbroken door de verharding met tegels.

"Eerst kreeg het gras een donkergroene kleur. Daarne verschenede paddenstoelen", vertelt Ivo Breesch. "Hier werd geen volledige kring gevormd omdat de ondergrondse groei van de schimmeldraden werd geblokkeerd door het voetpad. Het verschijnsel valt op. Want ik zie regelmatig wandelaars stoppen en ernaar wijzen."

Een heksenkring is een natuurlijk voorkomende cirkel van paddenstoelen ontstaan uit de zwamvlok (mycelium) van één individu. Hoewel nog onduidelijkheid bestaat over de precieze omstandigheden waaronder een heksenkring kan ontstaan, is er wel veel bekend over onder andere de kinetiek van de uitbreiding, de soorten zwammen, de biologie en de ecologie van heksenkringen. (Bron Wikipedia). 

Voor de 19de eeuw waren er vele verschillende verklaringen in omloop. Heksenkringen zouden veroorzaakt worden door bovennatuurlijke wezens, heksen, mollen, parende slakken of bliksem. De heksenkring heeft immers een geheimzinnig karakter door zijn ronde vorm en omdat hij vaak plotseling (in één nacht) verschijnt. De Nederlandse naam is afgeleid uit de gedachte dat heksen  (soms vermomd als katten) op die plek gedanst zouden hebben. Als men in een heksenkring stapte, kon men hier zelfs niet meer uit weg komen. (Bron Wikipedia)

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek