Strafke
header-stripes

Groenmarkt wordt (even) archeologische site

Geschreven door Filip Kevers op vrijdag 11 januari 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
De Groenmarkt krijgt vanaf volgende week een metamorfose. Maandag start het archeologische onderzoek. Dat zal naar verwachting zowat 3.000 skeletten aan de oppervlakte brengen. Die zijn afkomstig van de begraafplaats die zich van de 11de tot de 17de eeuw langs de kerk bevond.

Uniek in ons land

“Opgravingen van die schaal zijn vrij uniek in ons land. Door de omvang zal het onderzoek onvermijdelijk ruim zes maanden duren. Intussen zullen we de site ontsluiten voor bezoekers. Hiervoor wordt nu een traject uitgewerkt. Daarnaast zien we erop toe dat de toegankelijkheid rondom de werf gegarandeerd blijft”, zegt schepen van Openbare werken Ingrid Kempeneers.

 “Handelszaken blijven hoe dan ook steeds goed bereikbaar. We kleden de werf daarom ook aantrekkelijk in met werfdoeken. Deze campagne maakt shoppers en passanten duidelijk dat er iets borrelt onder de Groenmarkt”, vertelt schepen van Stadsvernieuwing Jelle Engelbosch.

Bomen op de Groenmarkt

De Groenmarkt wordt namelijk een ontmoetingsplaats, met naast een fontein ook zitbanken en recreatieve elementen. Hierbij komen er eveneens nieuwe bomen, ook ín de grond. De plannen werden hiervoor onlangs gewijzigd. Beleving zal centraal staan. Het Trudoplein en de aanpalende delen van de Diesterstraat, Meinstraat en Plankstraat worden mee vernieuwd. Alles moeten tegen de lente van 2020 klaar zijn, onverwachte vondsten en slecht weer buiten beschouwing gelaten.

“Ondertussen voeren we een open communicatie naar betrokkenen rondom de werf in het bijzonder en de Truienaren in het algemeen. MinderHinder-coördinator Tom Buntinx is opnieuw het aanspreekpunt, er staan diverse infopanelen in het nabijgelegen stadshuis en op werveninsinttruiden.be is regelmatig een update te lezen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek