Strafke
header-stripes

PRIMEUR: “Gemokt dour Truineers”

Geschreven door Truineer op woensdag 11 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Een champagne boer die “het” maakt in Reims en Epernay met ereburger van onze stad, Vrancken, hebben we al. Hebben we binnenkort ook zo iemand in de markt van olijfolie? Wie weet!

Eddy Plasquy en Christa Grossiels hebben naast hun vaste stek in de Leopold II-straat ook een thuisbasis in Andalusië waar ze sinds 2014 een eigen productie hebben van hun olijfolie ‘Del Cinto’. Eddy volgde na een carrière in de verpleging een gespecialiseerde Masteropleiding aan het Instituto de la Grasa aan de universiteit van Sevilla. Hun kleinschalig project (1700 bomen) kenmerkt zich door een extreme aandacht voor de olijfvrucht voor, tijdens en na de pluk. Om de pluk te optimaliseren heeft Eddy zelfs een plukmachine ontworpen, een toestel in de aard van de machines die kersen schudden.
“Plukken zonder te beschadigen, de koude keten zo weinig mogelijk onderbreken, een vers product naar de perserij brengen en daar dan ook op een wetenschappelijke manier laten persen, dat levert excellente olijfolie op”, zegde hij tijdens een infonamiddag voor OKRA Sint-Truiden in de Volksmacht. Eddy en Christa haalden al grote prijzen met hun olie binnen. Het begon in 2017 toen de eerste gouden medaille in New York eraan kwam. Later waren er nog medailles in Londen, Granada, Tokyo, elk jaar wel ergens. “Want”, zegt Eddy, “niet elke olijfolie is olijfolie. Er lopen nogal wat sjoemelaars rond in het wereldje. Olie wordt versneden, geraffineerd, gemengd en er wordt al eens een loopje genomen met de reglementering rond “extra virgin” en “virgin”. Daarom zijn we nu niet ver meer van een derde kwaliteitscategorie, de ‘premium’ voor olijfolie.”
Zij slijten hun olijfolie ook vooral bij ons. In de belangrijkste delicatessenzaken van de stad vind je ze, in de kleinere Delhaises, in heel wat bistrots en restaurants, in de Sacré Coeur staat ze zelfs op tafel. En voor de kerstperiode hebben we zelfs twee cadeaupakketten, eentje met drie soorten olijfolie en eentje met olijfolie en een heus wedstrijd-degustatieglas, verkrijgbaar bij Pierard in de Diesterstraat. Laura is verantwoordelijk voor de commercialisering hier, en zij praat honderduit over de smaken van hun Arbequina, hun Picual of hun Verdial, de drie olijfsoorten die Guy en Christa in Spanje kweken. De artisanale “Virgin extra olijfolie” uit Andalousië heeft trouwens ook een Truiens tintje. Op de flessen vind je namelijk prominent terug “Gemokt dour Truineers”. En daar zijn wij als Truineer ook fier op.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek