Strafke
header-stripes

Fruitfontein krijgt tweede leven

Geschreven door redactie op vrijdag 12 januari 2018 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: RR
De ‘Fruitfontein’ – de waterpartij van de oude Grote Markt – krijgt een tweede leven. Met de steun van JCI Haspengouw en de Belgische Fruitveiling werd het kunstwerk omgedoopt tot het ‘Truval Fruitmoment’.

 

Dat staat sinds donderdag 11 januari in het Truiense stadspark.
 
De ‘Fruitfontein’ was een monument dat van 2000 tot 2015 op de Grote Markt stond. De waterpartij – bestaande uit drie vruchten – kwam van de hand van Limburgs kunstenaar Jan Peirelinckx. Het werd mede mogelijk gemaakt met de steun van JCI Haspengouw.
 
Het beeld rijmde niet met de nieuwe plannen voor de Grote Markt. Toen de herinrichtingswerken in september 2015 van start gingen, verdween het kunstwerk tijdelijk uit het straatbeeld. Tot vandaag.
 
“Op advies van de Commissie voor Beeldende Kunsten hebben we een deel van het beeldhouwwerk een nieuwe bestemming gegeven. De bronzen appels en peren bevinden zich nu in ons stadspark. Midden in het groen komen ze zelfs beter tot hun recht”, vertelt schepen van Cultuur Johan Mas.
“We hebben hiervoor ook de ondersteuning gekregen van de Belgische Fruitveiling. We hebben de nieuwe naam van de aangepaste creatie daarom ook aan hen opgedragen. We doopten de voormalige ‘Fruitfontein’ om tot het ‘Truval Fruitmonument’. Hiermee heeft ons stadspark er een mooie bezienswaardigheid bij. Het kunstwerk werd ook niet toevallig vandaag onthuld. Het is dag op dag 10 jaar geleden dat Patrick Verbiest, gewezen senator van Jaycees Haspengouw, is overleden. We willen Patrick Verbiest hierbij dan ook gedenken en dit ‘Truval Fruitmonument’ met veel respect onthullen”, zegt schepen van Fruitteelt Hilde Vautmans.
 
“Als stadsbestuur zetten we zelf sterk in op kunst in de openbare ruimte. Dat biedt een meerwaarde voor Sint-Truiden en zijn inwoners. We zijn dan ook blij dat we dit typische kunstwerk een nieuwe plek hebben kunnen geven”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.

 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek