Strafke
header-stripes

Fruitbedrijven krijgen hulp

Geschreven door Truineer op zaterdag 27 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) zal bijkomende maatregelen nemen om de liquiditeitspositie van de fruitbedrijven te verbeteren. Dat heeft hij vrijdag benadrukt tijdens een werkbezoek aan het PC Fruit in Kerkom.

De fruitsector verkeert al enkele jaren zwaar in de problemen. In 2014 besliste Rusland de grenzen te sluiten voor de Belgische peren, een ware ramp voor de export waarbij Rusland als belangrijke afnemer wegviel. Daarbij kwamen nog de vorst- en droogteschade die de voorbije jaren een zware tol eisten. Het is ook aan de beleidsmensen in Brussel niet ontsnapt dat er werk aan der winkel is. “Bij heel wat fruittelers staat het water aan de lippen en het marktherstel verloopt bijzonder traag. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen zoals het inzetten op nieuwe afzetmarkten en het ontwikkelen van nieuwe variëteiten, maar die brengen geen oplossing op korte termijn voor de financiële problemen van de telers”, zegde minister van Landbouw, Koen Van den Heuvel. Volgens de minister moeten bijkomende maatregelen de sector helpen om deze moeilijke periode te overbruggen.

De schadevergoedingen die aangevraagd zijn door fruittelers in het kader van de droogte in 2018 zullen prioritair afgehandeld worden. Ook de ingediende VLIF-investeringsdossiers van fruittelers worden versneld behandeld, zodat de telers die investeringen voorzien hadden, deze snel kunnen uitvoeren. Ook worden tijdelijke overheidswaarborgen voorzien voor fruittelers die momenteel problemen hebben om hun kredietaflossingen na te komen. Bovendien worden extra middelen vrijgemaakt om appels en peren van bij ons extra te promoten op de binnenlandse markt.

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek