Strafke
header-stripes

Fruit-Doe-Dagen op Speelhof

Geschreven door redactie op dinsdag 17 oktober 2017 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Ook vandaag, 17 oktober, zijn het weer Fruit-Doe-Dagen in de belevingsboomgaard op het Speelhof. Kinderen van 24 lagere schoolklassen leren er onder meer hoe ze zelf appelsap kunnen maken, wat er speciaal is aan hoogstamfruitbomen en welke dieren er leven in een boomgaard.

 

Net zoals gisteren is het Speelhof in Sint-Truiden vandaag het decor van de Fruit-Doe-Dagen. Dat is een organisatie van Sint-Truiden en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren met steun van de provincie Limburg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het natuureducatie-programma vindt opnieuw plaats in de belevingsboomgaard van het kasteeldomein.
 
Vierde keer
In volle oogsttijd kunnen de kinderen van het 4de leerjaar van de Truiense basisscholen er terecht voor allerlei leuke en leerrijke activiteiten. Ze plukken er onder meer hun eigen selectie appels van de hoogstambomen, die ze vervolgens persen tot lekker sap.
 
“Er zijn ook weer heel wat interactieve workshops. De kinderen leren er onder meer om zelf bijenhotels in elkaar te steken, nestkastjes te timmeren of schuilhuisjes te bouwen voor oorwormen. Verder zijn er allerlei natuurspelletjes, zoals een bijzondere zoektocht naar de dieren die in de fruitgaarden leven. De Fruit-Doe-Dagen zijn er dit jaar voor de vierde keer. We hebben inschrijvingen ontvangen van 24 klassen. Dat zijn er liefst negen maar dan vorig jaar. Over de twee dagen verspreid gaat het om bijna 470 leerlingen”, zegt schepen van Jeugd en Leefmilieu Hilde Vautmans.
 
“Als Regionaal Landschap ondersteunen we naast Sint Truiden nog verschillende Haspengouwse gemeenten bij de organisatie van schoolactiviteiten rond fruitbeleving. Zo gaan ook de schoolkinderen van Bilzen, Tongeren en Riemst op ontdekkingstocht in de hoogstamboomgaarden. In totaal zullen meer dan 1000 Haspengouwse kinderen actief in de buitenlucht kunnen genieten van de natuur in de hoogstamboomgaarden”, zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap.     
 
Harde werk
“Onze kinderen groeien op in de hoofdstad van de Haspengouwse fruitstreek, en kijken dus niet meer op bij het zien van een boomgaard. Op de Fruit-Doe-Dagen maken ze kennis met alle aspecten van de fruitteelt. Zo leren ze op een speelse manier dat appelsap – net zo min als melk – niet vanzelf in de winkelrekken komt, maar het resultaat is van het harde werk van één van de fruitboeren bij hen in de buurt”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

 

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek