Strafke
header-stripes

Europees Parlement zegt nee tegen patenten groenten/fruit

Geschreven door De redactie op donderdag 19 september 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Patenten op groenten en fruit moeten verboden worden. Zo oordeelt het Europees Parlement in een resolutie die vandaag werd aangenomen. Hilde Vautmans stemde voor de resolutie en vindt dat het Europees Octrooibureau voor eens en voor altijd duidelijkheid moet geven.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): Patenten toekennen op groenten en fruit moet verboden worden, want waar gaan we anders naar toe als we dit toelaten? Het zou de sector echt niet ten goede komen als enkele bedrijven het monopolie zouden hebben op bepaalde groenten- en fruitsoorten. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie, en verhindert innovatie en het ontwikkelen van nieuwe plantenvariëteiten. En laat dat nu net zijn waar ons landbouwbeleid de komende jaren zal op moeten inzetten: willen we immers concurrentieel blijven en de impact van het klimaat reduceren, dan zullen we onze gewassen beter moeten wapenen tegen bijvoorbeeld de droogte of bepaalde ziektes door middel van nieuwe én klassieke veredelingstechnieken.” 


In 2015 oordeelde de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat natuurlijke eigenschappen die in nieuwe rassen worden geïntroduceerd door middel van klassieke veredeling een patent kunnen krijgen. Vanuit Europa volgde veel ongenoegen, waarop de Raad van Bestuur van het EOB in 2017 besloot dat dergelijke patenten niet meer zouden worden uitgevaardigd. De Technische Kamer van Beroep van het EOB verwierp dit besluit echter in 2018. Tot 1 oktober kan tegen deze beslissing een bezwaarschrift worden ingediend. Nadien volgt definitief uitsluitsel.

Het besluit van de Technische Kamer van Beroep van het EOB valt niet te begrijpen, zeker omdat we de voorbije jaren zagen dat hierover grote eensgezindheid bestond onder de Europese instellingen. Ik hoop dan ook dat het Europese Octrooibureau ons hierin volgt, duidelijkheid geeft in deze zaak en patenten op groenten en fruit voor eens en voor altijd verbiedt.”, besluit Hilde Vautmans.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek