Strafke
header-stripes

Europa staakt de strijd tegen bacterievuur

Geschreven door Truineer op donderdag 5 december 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Een nieuwe Europese wet slaat de Haspengouwse perentelers met verstomming. Omdat de maatregelen tegen het zeer besmettelijke bacterievuur door Europa worden opgeheven, komt de export naar China in het gedrang.

Bacterievuur – ook wel gekend als perenvuur – is een plantenziekte die in de juiste omstandigheden snel een epidemie kan worden. Daardoor geldt in België al sinds de jaren 80 een wet die particulieren, boeren en telers verplicht om bacterievuur intens te bestrijden.
Tot nu. Door de wet van het Europees Parlement, die ingaat op 14 december, vervallen de Belgische maatregelen. Volgens Europa is bacterievuur al op zo veel plaatsen in Europa aanwezig dat quarantainemaatregelen geen zin meer hebben. “En dat heeft grote economische gevolgen voor de sector”, waarschuwt professor Dany Bylemans, algemeen directeur van het Truiense Proefcentrum Fruit. “Zolang er geïnfecteerde struiken of bomen in de buurt van een plantage staan, is het heel erg moeilijk om bacterievuur tegen te houden. Daarom is de quarantainewet zo belangrijk: die geeft ons een stok achter de deur. Als we niet op tijd ingrijpen wordt heel Haspengouw één groot besmet gebied.”
Een loftrompet met valse noten
“Dit is opnieuw een opdoffer voor onze sector”, zegt fruitteler Tony Derwael uit Borgloon. “Afgelopen week werd de loftrompet nog gestoken over de export naar China. Wat er toen niet bij verteld werd, was dat het enkel om een select clubje uit het Waasland ging. Daar zijn enkele afgebakende, bacterievrije percelen.”
De Chinezen zijn namelijk heel streng: ze keuren hele percelen af uit schrik voor bacterievuur. “Door het opheffen van de wet zullen de Chinezen heel Zuid-Limburg als één groot besmet gebied beschouwen”, zegt Derwael.
Want waar vroeger het FAVV controleerde of er geïnfecteerde struiken en hagen stonden, wordt die verantwoordelijkheid nu doorgeschoven naar de gemeentebesturen. Eigenaars die de plantenziekte niet aanpakken, riskeren een GAS-boete. “De controles van het FAVV waren al omslachtig, en dat gaat er nu niet beter op worden”, zucht teler Ghislain Francis. “Maar een uitbraak van bacterievuur wacht echt niet op de uitslag van een procedureslag.”
Strenge Chinezen
Kris Wouters uit Rummen (Geetbets) treedt zijn collega bij. “Ik behoor nog bij het handvol telers dat wel naar Azië mag exporteren. Maar als fruitteler in Limburg of Vlaams-Brabant moet je al veel geluk hebben dat er geen bacterievuurhaarden in de buurt zijn. De Chinese importeurs zijn heel streng. Ze controleren in een straal van een kilometer rond de plantage alle hagen, en dan vooral meidoorn, op bacterievuur. Vinden ze ergens één infectie, dan keuren ze de plantage af. Het opheffen van de wet zal ongetwijfeld nefaste gevolgen hebben.”
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) betreurt de Europese beslissing om bacterievuur als quarantaineziekte te schrappen. “Ik begrijp de ongerustheid van onze perentelers, maar dit betekent helemaal niet dat we bacterievuur niet meer zullen aanpakken.”

ReactiesVe zitten och op Faceboek