Strafke
header-stripes

Drone brengt overstroming in kaart

Geschreven door De Redactie op woensdag 12 juni 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Youtube
Maandag 10 juni stonden de hemelsluizen wagenwijd open boven Sint-Truiden. Er viel op korte tijd liefst 72 liter/m² regen uit de lucht, een uitzonderlijke hoeveelheid. Dat resulteerde in ruim 150 oproepen in amper twee uur tijd. Intussen bracht een drone de overstromingsgebieden en het probleem in kaart.

De wachtbekkens van Stayen, Maasrode in Halmaal, Aalst, Bernissem, Bevingen, Heiselt,  Borlo en Niel-bij-Sint-Truiden hebben ontzettend goed werk geleverd. Ze zijn de voorbije 48 uren intens gemonitord door de experten van de Watering. Ook de aanlegde grachten (o.a. Heulegracht, Valleiwaalhovenweg,…), de buffers in het kader van onze rioleringsprojecten (o.a. Groot-Gelmen), de aanleg van groene hagen en grasstroken in de velden op percelen van landbouwers,… hebben hun nut meer dan bewezen. Dankzij deze werken van de voorbije jaren is nog erger kunnen voorkomen worden en zijn bepaalde delen van dorpen gevrijwaard gebleven.

 “Maar het werk is natuurlijk nooit af. Vorige maand hebben we nog een werkvergadering gehad met de partners om verdere initiatieven te ontwikkelen hoe we water kunnen bufferen, zowel op de eigen percelen als op de hoger gelegen gebieden. We zitten niet stil en gaan verder op de ingeslagen weg als stadsbestuur samen met onze partners van De Watering en Fluvius. We doen hierbij ook een beroep op elke inwoner om samen met ons te bekijken welke juiste maatregelen we bijkomend kunnen nemen. Meten is weten, daarom hebben we gisteren beroep gedaan op de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij zijn met hun droneteam, in goed overleg met DronePort, de overstromingsgebieden op het Truiens grondgebied overvlogen om in kaart te brengen. Op die manier kunnen we perfect de vergelijking maken met de bestaande overstromingskaarten.  Na de evaluatie willen we opnieuw met de inwoners in overleg en dialoog gaan”, zegt burgemeester Veerle Heeren

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek