Strafke
header-stripes

Drie nieuwe baden in Sint-Trudo voor onderwaterbevallingen

Geschreven door JosLa op woensdag 17 april 2019 in rubriek Streeknieuws

Fotograaf: Truineer
Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis installeerde een nieuw bevallingsbad en ook in het Truiense Sint-Trudo komen drie nieuwe baden waarin kindjes onder water ter wereld kunnen komen. In Limburg stijgt de vraag naar onderwaterbevallingen en er zijn twee ziekenhuizen waar vrouwen voor een bevalling in bad kunnen kiezen: het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden en het Hasseltse Jessa Ziekenhuis.

“Vrouwen staan meer en meer open voor de onderwaterbevalling”, zegt ook Christine Cardinaels, hoofdvroedvrouw van Sint-Trudo. “Heel wat vrouwen gaan tijdens de arbeid in bad, maar bevallen daarna gewoon op de verlostafel. Iedereen die wil en in aanmerking komt, kan nu bij ons in bad bevallen. We doen dat al een tijdje in een gewoon relaxatiebad. In ons nieuwe verloskwartier, dat in 

Volgens beide ziekenhuizen zijn er verschillende voordelen. “Het geeft een pijnstillend en ontspannend effect”, zegt Cardinaels. “De sfeer is anders dan bij een gewone bevalling: het is een heel mooie ervaring. We gaan met verschillende kleuren sfeerlicht in het bad kunnen werken. We zitten rond het bad en de betrokkenheid van de partner is groter. Voor de baby is het een zachtere overgang naar de wereld: van het vruchtwater naar het water en dan pas eruit.”

“Water werkt relaxerend en pijnverlichtend”, zegt ook Annick Schreurs. “De huid is ook soepeler, waardoor het perineum meer uitrekt. Er is dus minder kans op scheuren of knippen. Echte nadelen zijn niet bekend. Het enige waar je op moet letten, is dat eenmaal boven water de baby niet terug onder gaat. Als een kindje geboren wordt, heeft het een natuurlijke duikreflex. Eenmaal boven water gaat het naar lucht happen. Als het dan terug onder gaat, kan er water in de longen komen. Onze 

Toch komen niet alle vrouwen in aanmerking. “De moeder en de baby moeten aan bepaalde criteria voldoen”, zegt gynaecoloog Senne Knaepen van Sint-Trudo. “Zo moet het een ongecompliceerde zwangerschap zijn en het kindje mag niet te zwaar zijn. Bij een bevalling in bad verloopt de monitoring van de harttonen van het kind iets moeizamer. Wanneer we stress vermoeden bij de baby, kunnen een knipje of de zuiger nodig zijn om de bevalling te bespoedigen. Dat kan niet in bad. In bad betekent ook dat je zonder epidurale moet bevallen. Als de bevalling vlot gaat bij de juiste patiënt, dan is in bad bevallen een interessant alternatief voor epidurale verdoving.”


 

ReactiesVe zitten och op Faceboek