Strafke
header-stripes

Donkere wolken boven Punch Powertrain

Geschreven door truineer op vrijdag 23 augustus 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Punch Powertrain
Punch Powertrain zal in september de vakbonden inlichten over het banenverlies. Het bedrijf telt 1.100 werknemers. Van de 500 arbeiders zitten er nu al 300 in allerlei systemen van economische werkloosheid. Bij Punch zijn ook meer dan 600 bedienden aan de slag. De ochtendploeg legde wel het werk neer.

Na het drama van Ford Genk in 2014 dreigt dus een nieuwe klap voor de Limburgse autosector. Punch maakt automatische versnellingsbakken en heeft erg te lijden onder de malaise in de autosector en de terugval van de Chinese automarkt. Het bedrijf zit in zwaar weer en zag vorige maand ook zijn Chinese hoofdaandeelhouder Yinyi bescherming tegen schuldeisers aanvragen.
In december 2018 luidde het nog in de kranten: “Punch Powertrain kampt met een sterkte terugval van de Chinese automarkt, de grootste ter wereld. Daar is de verkoop in november met bijna veertien procent gedaald. Het was de vijfde maand op rij met rode cijfers. Daarenboven schrapte ceo Cor van Otterloo in oktober, zeer tegen zijn zin, een megadeal met Iran, onder druk van de Amerikaanse regering. De economische werkloosheid trof toen al een tweehonderdtal arbeiders.”
Het herstel in de automarkt waar Punch intussen al bijna een jaar op wacht, komt er maar niet. Integendeel. Daardoor botst het systeem van economische werkloosheid op zijn limieten. In mei zijn er sociale verkiezingen, wat betekent dat niet te lang gewacht kan worden met ingrijpen, of men riskeert beschermde werknemers te moeten ontslaan, wat erg duur is.
De onrust bij de arbeiders werd uiteindelijk zo groot dat ze spontaan het werk neergelegd hebben, ook al omdat informatie naar de vakbonden toe ontbreekt. De vroege ploeg van arbeiders heeft vanmorgen in een reactie op het nieuws in de kranten het werk neergelegd. Of de volgende ploegen opnieuw aan de slag zullen gaan, is voorlopig onduidelijk. De directie zit nu in eerste instantie samen en zal in een volgende fase vanaf 11 uur een eerste overleg met de vakbonden houden.
De personeelsleden werden vanmorgen enorm verrast door het nieuws. “We betreuren dat dit in de pers zo uitvergroot wordt. Men maakt vergelijkingen met Ford Genk”, zegt Peter Kunnen van metaalvakbond ACV-CSC METEA. “Ik snap de reactie van de mensen wel. Er moet duidelijk gecommuniceerd worden, want de mensen hebben recht op de juiste informatie. We hopen na het overleg meer uitleg te hebben.”

Dat overleg is afgelopen. "Maar de cijfers zijn wat ze zijn, en die zijn niet goed. Er moet dus iets gebeuren. Daarover worden binnenkort onderhandelingen tussen directie en vakbonden opgestart. Het belangrijkste nu is dat we de rust bewaren. Wij zullen constructief meewerken. Er staan dus geen stakingen op het programma", luidt het bij de vakbonden.

 

 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek