Strafke
header-stripes

cosmocafé zet Sint-Truiden op de wereldkaart

Geschreven door redactie op maandag 11 december 2017 in rubriek Truineer Tipt

Fotograaf: redactie
Op 12 december om 15u opent het cosmocafé op de Groenmarkt in Sint-Truiden. Kunstenaar Koen Vanmechelen en ondernemers Ben Elen en Pascal Vossius maken van het lokale café een plek met mondiale ambitie.

 

De initiatiefnemers willen bovenal mensen samenbrengen en gesprekken op gang brengen. ‘Waar woorden kruisen, ontstaan ideeën’, zegt Vanmechelen. 

‘Dit is een horecazaak met een gezicht en een persoonlijke aanpak’, zegt uitbater Ben Elen. ‘Een topinterieur op een toplocatie. Met veel beleving en ambiance. Onze menukaart is een afspiegeling van de filosofie achter het cosmocafé. Het is een mix van kwalitatieve, lokale producten in combinatie met ingrediënten uit de wereldkeuken.’ Daarnaast kiest het cosmocafé volop voor vernieuwing. ‘Digitale tools zullen de ervaring versterken. Zo betaal je bijvoorbeeld digitaal en is er ruimte voor experimenten.’

Praat- en sfeercafé
‘Het cosmocafé brengt de wereld naar Sint-Truiden en Sint-Truiden naar de wereld,’ stelt Pascal Vossius. ‘Het centrum van de wereld ligt daar waar mensen samenkomen. Waar ze samen een frisse pint drinken, een goede babbel hebben. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.'

'Ons café is in de eerste maand open van 11u tot 23u in de week, open om 9u op zaterdag en om 14u op zondag. Op vrijdag en zaterdag is er ook plaats voor nightlife (tot 2u). Vanaf 10 januari openen we zelfs vroeger, vanaf 7u30 op week- en zaterdagen."

Er is ook plaats voor events, noteer alvast onze kerstapero op 24 december en onze nieuwjaarsreceptie met de buren van het Bistroke op 1 januari. 

Levend kunstwerk
In het pand van het cosmocafé zag in januari 2016 de eerste kip van Koen Vanmechelen’s Planetary Community Chicken het levenslicht. Dat project van Koen Vanmechelen is de inspiratie voor de nieuwe zaak. In dit internationale project kruist de kunstenaar zijn kosmopolitische kunstkip met lokale commerciële kippen. ‘Door conversaties te stimuleren op de geboorteplek van de eerste Planetary Community Chicken, tonen we dat we duurzaam kunnen globaliseren, zonder het belang van het lokale uit het oog te verliezen. De bezoekers zijn deel van de installatie die cosmocafé heet.’

Het café investeert ook terug in de internationale projecten van Koen Vanmechelens ‘MOUTH Foundation’. 

Koen Vanmechelen kent over heel de wereld aanzien met zijn projecten. Verwacht wordt dat het café dus niet alleen de Truienaar maar ook een internationaal publiek zal aanspreken. 

cosmocafé, open vanaf 15u op 12 december. www.cosmocafe.be


 

 

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek