Strafke
header-stripes

Buurtcomité plaats replica gedenkplaat René Lambrechts

Geschreven door De redactie op woensdag 12 juni 2019 in rubriek Nieuws

Fotograaf: Truineer
Naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag in 2008 werd een gedenkplaat onthuld aan het huis waar verzetstrijder René Lambrechts woonde. In 2018 werd die gestolen. Het betrokken buurtcomite plaatste nu een replica.
René Lambrechts werd geboren in Stevoort op 23 november 1908 en woonde tijdens WOII in Sint-Truiden.      

Tijdens de oorlog was de familie Lambrechts actief in het verzet. Na de inval van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944 werd het verzet in België gevraagd om sabotages tegen de Duitse bezetter uit te voeren. Verzetslieden en politiek gevangenen werden gevangen gehouden in de oude Hasseltse gevangenis (waar nu de universiteit is gevestigd). De geallieerden en het verzet hadden schrik dat de gevangen genomen verzetslieden zouden gefolterd worden om informatie los te weken. Op 10 juni 1944 besliste het verzet om de gevangenis te overvallen en zo de gevangenen te bevrijden.

René Lambrechts nam samen met 4 andere verzetslieden deel aan deze actie. De 5 verzetsstrijders slaagden in hun missie, maar moesten spijtig genoeg deze heldendaad met hun eigen leven bekopen.

In 1945 werd een stuk van de toenmalige Houtstraat van St-Truiden, waar René Lambrechts woonde, vernoemd naar deze gesneuvelde held en werd het de René Lambrechtsstraat.

Naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag in 2008 werd een gedenkplaat onthuld aan het huis waar René Lambrechts woonde.Deze plaat werd jammer genoeg in 2018 gestolen.Ter ere van de 75e verjaardag van de inval op de gevangenis heeft het buurtcomité René Lambrechtsstraat, in samenspraak met de familie Lambrechts, het initiatief genomen om een replica van de gestolen gedenkplaat te laten  maken en terug aan de toenmalige woning te  bevestigen. Zodat deze heldendaad wordt herdacht en deze herdenking de strijd wint tegen de vergetelheid.

 

ReactiesVe zitten och op Faceboek