Strafke
header-stripes

Brustem: herbeleef de middeleeuwen

Geschreven door Stad Sint-Truiden op dinsdag 3 oktober 2017 in rubriek Truineer Tipt

Fotograaf: Stad Sint-Truiden
Geschiedenisfans, wandelaars en levensgenieters zullen binnenkort drie dagen lang hun hart kunnen ophalen in Sint-Truiden. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 oktober herdenkt de stad de 550ste verjaardag van de Slag bij Brustem.

 

Tijdens een feestelijk spektakelweekend worden bezoekers in tientallen activiteiten en animatieacts meegevoerd naar de middeleeuwen.
 
De Slag bij Brustem was een belangrijke historische gebeurtenis voor Sint-Truiden en de omliggende regio Haspengouw. In 2017 is het precies 550 jaar geleden dat deze strijd geleverd werd. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert het stadsbestuur een feestelijk herdenkingsweekend.
 
“Sint-Truiden en haar deelgemeenten kennen een rijk verleden dat eeuwen teruggaat in de tijd. Dat zie je onder meer aan de vele monumenten die overal opduiken. We koesteren onze geschiedenis, die we op laagdrempelige wijze inzichtelijk willen maken voor inwoners en bezoekers. De 550ste verjaardag van de Slag bij Brustem gaat daarom niet onopgemerkt voorbij. Tijdens een driedaagse laten we jong en oud de strijd op een unieke manier herbeleven”, zegt schepen van Cultuur Johan Mas.
 
Het event zal een ruim publiek kunnen boeien. Op vrijdag 27 oktober start om 19u30 een expositie. Bezoekers komen meer te weten over de Slag en zijn betekenis voor de streek. Intussen neemt dr. Roeland Goorts hen mee naar het middeleeuwse strijdtafereel. Na het verhaal van deze historicus – met roots in Sint-Truiden – lijkt het alsof zij er 550 jaar geleden zelf bij waren. De toegang is gratis.
 
Voor zaterdag 28 oktober is er in samenwerking met het verenigingsleven van Brustem een wandeling uitgestippeld. De tocht start om 18u en loodst bezoekers langs de plekjes waar de strijd zo’n 5 eeuwen geleden losbarstte. Op de route kruisen ketters, ridders, bedelaars en andere duistere individuen hun pad. De aankomst ligt aan de sfeervol verlichte burchtruïne. Daar kunnen ook toevallige passanten terecht in een knusse herberg, aan één van de eetstandjes of voor spectaculaire vuuracts. De toegang is gratis, de wandeling kost 5 euro voor volwassenen.
 
De headline is gereserveerd voor zondag 29 oktober. Dan vindt er vanaf 12u een re-enactment plaats van de Slag. Zwaardvechters, kanonniers en boogschutters draaien in tal van taferelen de klok 550 jaar terug. Op een ambachtenmarkt kunnen bezoekers authentieke handelswaar inslaan of zelf historische objecten fabriceren. Er zijn herbergen met vergeten gerechten en een schildknapenschool waar kinderen veranderen in ridders of jonkvrouwen. Narren, jongleurs, troubadours en andere middeleeuwse figuren maken de beleving tot slot compleet. De toegang tot het terrein is gratis.
 
“Kortom: geschiedenis, beleving en gezelligheid in één langgerekt evenement voor het hele gezin. Het gevarieerde programma van het herdenkingsweekend van de Slag bij Brustem zal iedereen kunnen bekoren. Van hobbyhistorici over sportievelingen tot Bourgondiërs: het wordt drie dagen lang genieten voor jong en oud”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren.
 
De activiteiten vinden plaats in de omgeving van de burchtsite van Brustem (Burggracht). Er worden rond Brustem allerlei randparkings ingericht, vanwaar bezoekers via een gratis shuttle naar het eventterrein kunnen pendelen. Iedereen die komt, wordt geadviseerd stevige schoenen te dragen. Meer info via www.sint-truiden.be/550-jaar-slag-bij-brustem

 

 ReactiesVe zitten och op Faceboek